Benim anladığım LLLL.net toplu alımı yapan çinli yatırımcı bilinçli olarak piyasayı yönlendirip bir trend oluşturdu.
Küçük bir mantık kuralım.
Diyelimki ellerinde 15bin LLLL.com domain vardı. Bu olabilir. Çünkü bir süredir alım yapıyorlar. Daha önce bahsettiğim gibi manası olmayan bir domaini 6-7ay önce 100$dan benden alan bir çinliydi ve projelendirilmedi. O domaini yerli yabancı hiç bir forumda 100$a satamazdım.
Şimdi adamlar 15bin domaini almak için ortalama 100$dan 1,5M$ harcadılar diyelim kaldı ki 15-20$a çok rahat alınıyordu.
yaklaşık 30bin LLLL.net boştaki domaini kaydederken de 250bin harcadıklarını varsayalım. Üçün beşin hesabını yapmayalım ve toplamda 2M$ harcadıklarını varsayalım. Özellikle LLLL.net domain alımı piyasayı yönlendirdi. Şu an çin premium LLLL.com domainler 1000$ı geçmeye başladı. Farklı zamanlarda daha azı veya daha fazlası olan satışlar da oluyor. Ortalama 1000$ diyelim. 15bin domain ortalama 1000$ 'dan satarlarsa
Sonuç 16M$ Harcadıklar para 2M$
Evet böyle bir olasılık var, ellerindeki domainlerin değerini arttırmayı hesaba katmış olabilirler. Ben ellerinde hangi domainlerin olduğunu inceleme fırsatı bulamadım ama arkadaşlar portföyünde 300 binin üzerinde domain olan büyük bir yatırımcı olduğundan bahsediyorlardı.
Ve .net ler alındıktan sonra .com lar büyük fiyat artışı yaşadı. Nisan'da 150 dolar civarı olan domainler, onlar 30 bin .net alımı yaptıklarında 350-400 gibi fiyatlardan satılıyordu. Artış başlamıştı hızlanmış oldu.
İşe yaradığını görüp diğerleri de rakamlıları almaya başladılar. Rakamlılar daha hızlı artıyor bir de. 4L.net ve 6n.com kıyaslaması yaparsak ikinci kısım fiyatları daha hızlı arttı.