Çinliler 5 harf com domainlere saldırmaya başladı.
Zaten bu saldırı hali bütün kısa harf ve rakam domainlerde var. Fakat benim merak ettiğim konu şu an piyasadaki alımların %90ı yatırımcı, son kullanıcı satışlarının az olduğunu zannediyorum. Acaba bir süre sonra son kullanıcı satışları yapılamayınca düşüş gerçekleşebilir mi? Yoksa bu iş tamamen bir para birimi gibi bir kuru olan satış haline mi geliyor?
Son olarak trendleri bir adım öncesinden veya başladığı anda takip edebilirseniz daha kazançlı çıkıyorsunuz.
5 harfliler konusunda onların forum tartışmalarından anladığım kadarıyla ikiye bölünmüş durumdalar. Bu konuda acele edilmemesi gerektiğini savunan bir grup var çünkü sayı çok fazla. Diğer taraftan milyonlarca şirket var ve projelendirilmiş bazı başarılı 5 harfli .com siteler var onları örnek gösteriyorlar. Benim gözlemlediğim kadarıyla çoğunluğu bölgesel kısaltma ile başlıyor. Örneğin bjspk.com tarzı projelendirilmiş sitelere bakarak bu tarz domainlere yatırım yapılabileceğini düşünüyorlar.
Diğer taraftan belirttiğiniz gibi bazı domainler hiç projelendirilmiyor ve yatırım aracı haline geliyor. Örneğin onların son kullanıcıları 4 içeren domain istemiyorlar bunu biliyoruz. 4 rakamını içeren domainlerin fiyatlarına da bakarsak dediğiniz gibi bir süre sonra fiyatı giderek artan bir yatırım aracı haline geliyor. Düşüş olur mu sorusunun cevabını bulmak çok zor. Kriz söylentisi genelde spekülasyon aracı olarak kullanılıyor. Pek etki etmedi şimdiye kadar.
peki soruyu şöyle sorayım;
Türk yada yabancı domain satıcılarından, türkiye'de ki girişimcilere 1 sene içinde kaç tane
XX.XXX TL bütçeli domain satılmıştır.
Bu konuda alanadlari.com sitesinin her sene yayınladığı istatistikler var. Rakamlara bakılırsa dediğiniz gibi Türkiye'deki durum pek iç açıcı değil.
https://www.alanadlari.com/aa-2014-i.png
Kısa domain yatırımcılarını bu tür konular ilgilendirmez. Çünkü bizim aldığımız ve sattığımız domainlerin pazar likiditesi var. Son kullanıcısı almasa bile en kötü durumda güncel taban fiyatına göre elden çıkarırız. Tabii en ideal olanı bekletip iyi fiyattan son kullanıcısına satmak.