Mesela standart olarak hat hızı 1 Gbit/s olursa kendine çeker ama diğer dcler gibi 100 Mbit/s derse vay onların haline
Onu yapabilmeleri için tamamiyle frankfurttan devre çekmiş olmaları gerekir. Ki öyle bile olsa herkese dedicated port verilemez, 1 gbit port olur 200-250 mbit garanti hat olur. Ayrıca trafik türkiyeden çıkıp geri türkiyeye döneceğinden gecikme yüksek olur. Türk telekomdan hat çekilmiştir, frankfurt devreside vardır büyük ihtimalle ama yedek için kullanılacaktır veya yurtdışı erişim için farklı bir plan içinde kullanılacaktır. Sitelerinde "operatörlerden bağımsız altyapı" yazıyor ama bunun ne olduğuna dair hiçbir teknik veri yok. Elimizde bir ip adresi olursa fikir yürütebiliriz ancak.
Daha biz yeni yeni 100 mbit port sınırsız trafik ve 200-300 mbit trafik limitli hatları görmüşken, o aşamaya daha çok var. Olay telekomun tekelinde bitiyor maalesef, rekabet olmadığı sürece türk telekomda istediği fiyatlarla istediği gibi at koşturacaktır. Bunda verimerkezlerinin suçu yok maalesef.
Bu verimerkezi Türkiyeye yatırım yapmadan önce araştırma-planlama yapmıştır, maliyetleri hesaplamışlardır, türk telekomla da görüşüp hat fiyatlarını öğrenmişlerdir, kısa süreli bir "oha kazıkçı bunlar" durumuna düşmüşlerdir ama yinede cesurca haraket edip risk alıp kurmuşlar, tebrik etmek gerek. Hizmet kalitelerini zamanla göreceğiz ama mevcut sektör rekabeti karşısında işleri kolay olmayacaktır.