Onlar Suriye'li değil. Yani ülke olarak Suriye'li olanları var ama kafa yapısı olarak değiller. O tipler Arap sınırlarına yakın kırsal kesimlerden ve Halep'ten gelen topluluklar. Birkaç kültür içinde sıkıştıklarından çoğunluğu yobaz, gerici ve göçebe hayattan devşirme olduklarından pis topluluklar. Eğitimli olsalar bile kafa 19. yüzyıldan kalma. Arabistan'ın çoğu bölgesinde ve diğer Arap ülkelerinin kırsal kesimlerinde bunlara çok rastlarsınız. Halep merkezinden gelen türlerini genelde lüks cafelerde ve AVMlerde görürsünüz. Parayı çok severler, harcamayıda çok severler. Kısaca rahatı çok severler ve dünya onların etrafında döner. Sokakta dileneninden tutun altında BMW cipi olanına kadar bu böyle. Değiştiğini görmedim ve sanırım göremeyeceğim. Ayrıca nereye giderlerse gitsinler yabancıları sevmezler. Dediğim gibi kafa yobaz. Özellikle dayak yemek için sizi tahrik ederler. Hatta polisi bile gel beni döv diye tahrik ettiklerine defalarca şahit oldum Suriye'de. Ne zevk alıyorlar bilmiyorum ama durum genelde bu.

Kısaca gerçek Suriye'liler Suriye'deki kampta. Bunlar arada sıkışmış olanlar. Geneli sınır bölgesinden kandırılarak getirildi. Geri dönebilenler döndü. Ha tamamı böyle değil, gerçekten tanıyabileceğiniz çok iyi gerçek Suriyeliler var içlerinde, gerçekten iç savaştan ve örgütlerden ailesini kaçıran veya kendi kaçabilen var fakat maalesef bunları pek göremezsiniz. Zira kamplardadırlar ve geri dönüşü beklerler ya da sizi rahatsız etmeden aranızda dolaşırlar ki zaten Suriye özünde bizden çok az farkları olan bir ülkedir (toplum açısından). Yani onları pek tanıyamazsınız bile. Devlet kampta yardım yaptığından pek dışarı çıkmazlar.

Aslında yazacak çok şey var ama yobaz fazlalığı var bizde ve hiç çekecek durumda değilim. Türkiye'nin diğer illlerindeki durumları da tahmin edebiliyorum. Burda bile azıttılarsa oralarda durum nasıldır kimbilir. Ne diyeyim Allah yardımcımız olsun. Tabi tekrardan belirteyim benim sözüm kendi ülkelerini bile sevmeyen çakma Suriye'lilere.