Cahiller, etrafının da cahil olmasını ister. Bence iki tip var.
Eğitimliler ve cahiller. Siz cahiller kısmında yer alıyorsunuz.
Seo için konuşmuyorum. Tüm dünya İngilizce konuşurken, bütün bilgi kaynağı İngilizce iken, siz nasıl adama İngilizce öğrenme diyorsunuz ?
Ama şu konuda haklısın. Türkiye'de ağzı laf yapan, kendini satmaya bilen insanlar başarılı oluyor. Hiçbir şey bilmesende konuş, öğüt ver, çok bilmişlik tasla. Nasıl olsa kimse sorgulamıyor.
Cahillik yazdığım mesajı "dil öğrenmeye gerek yok" şeklinde anlamaktır bence.Siz bir işin uzmanıyım diyorsanız o işi en iyi yapan insanlardan birisinizdir.Yüksek maliyet gerektirmeyen bir sektörde önce sermaye yapmak lazım.Ben seo uzmanı olsam uzmanım diye niye bir iş yerinde kendimi heba edeyim.Açarım sitelerimi işime bakarım.Dünya global bir pazar.Amaç para kazanmaksa eğer bu işinde "uzmanı" isem.dil ögrenmeye gerek yoktur.Elin hintlisine niye para kazandırayım.Burda ki tüm tartışma "uzman" sıfatıyla yapıldığı var sayarak gidiliyor.Arkadaşın yeteneğini bilmiyoruz.Bugün seoda söz sahibi denilen bir firmaya iş verdim.Miktarı söylemeyim.Adamlar 15 günden beri bir tanıtım yazısı yayınlayamadı.Sürekli bahane ! Ve ödeme günü yaklaşıyor benden para isteme cesaretini gösterecekler.İşte bunlar ingilizce bilen "seo uzmanı"oluyorlar. benim işime yaramadıktan sonra istersen 5 dil bil.Piyasa şartları işi bilen değil "yapan" adamı sever.Nice nice insanlar gördüm.Eğitim on numara,kurslar sertifika aklına ne gelirse var mba programları vs. aldığın 20 k dolar maaş için işletmene 150 bin dolar para kazandıramadıktan sonra hepsi boş.Dünyada da buna benzer örnekler var.Ama bu şu demek değildir.Adam nükleer konusunda uzmandır elbet dil bilmesi lazım.Bu adama diyemeyiz git kendi nükleer santralini aç elektrik sat diye.Bu sektör için konuşuyorum.Googlenin 200 tane sinyalinin hepsini doğru yap yinede çıkamıyorsun.Ssl sertifikası vardı bir ara meşhur moda olmuştu.Piyasadaki bazı seo uzmanları (ingilizce bilen tayfa) ssl olmazsa seo anlamsız kalır gibisinde bir sürü blog yazıları paylaştı.Yabancı kaynaklar felan gırla.Adamın biri o İngilizce yazıları türkçeye çevirdi.Bana dediği laf şu " google satılamayan ssl sertifikasını millete kakalamaya çalışıyor" bu tespiti yapabilmek bile başlı başına tecrübe gerektirir.Allah bilir türkiyede kaç kişi aldı.Yani tek dil bilmek işi çözmüyor.Aldığın datayı piyasaya uyarlamaya çalışamazsan açsın.Uzman sıfatıyla açtığın site seosal anlamda bir yere geliyorsa dil sadece araçtır.İngilizce bil yazılanları okuyamadıktan sonra ve kendi ülkendeki değerlere uyarlamazsan hepsi boş.Eğitimli olmak güzel bir şeydir.Mesela başkalarını cahil yaftasıyla laf atmazsan çok eğitimli bir "insan" olduğunu düşünür herkes.Üniversitelerde ki akademisyenler buna benim kendi "dayım" da dahildir.Dil sınavını geçmek için kaç yaşında çalıştı.Sınavı da geçti.Bir gün olsun yabancı dil yayın yapan doçent vs görmedim.Bu adamlarda "sözde" dil biliyor.Hiç bir yayınları yok.Yani sadece bilmek gerekmiyor.Yapmak da lazım.