Maalesef her kafadan farklı ses çıkıyor. Ancak bu normal bir durum. Çünkü her rent a car firmasının uygulaması farklı olabilir ve bu (sözleşmelerinde yazdığı takdirde) yasaldır.

Kazada suçlu/suçsuz iseniz ve aracın rent a car kaskosu varsa:
Rent a car firması aracın hasar bedelini talep edemez. Bazı firmalar 500-750TL (aracına göre) kasko muafiyet bedeli, aracın değer düşme bedeli diyerek ücret isteyebilirler. Ancak sözleşmelerinde bu belirtilmiş olmalıdır. Bazı firmalar yatma ücreti adı altında aracın serviste yattığı günler için (kiraya gidemediğinden dolayı) para isteyebilir. Ancak sözleşmelerinde bu belirtilmiş olmalıdır. Aracın yatma ücretini hiç bir şekilde kasko karşılamaz. Bazı firmalar yatma ücreti almayabilirler.

Kazada suçlu/suçsuz iseniz ve aracın rent a car kaskosu varsa:
Rent a car firması aracın hasar bedelini talep edemez. Lakin sizin sözleşmede kaskolu olarak kiraladığınız belirtilmiş olmalıdır (CDW, Collision Damage Waiver ibaresi de olabilir). Bazı firmalar 500-750TL (aracına göre) kasko (kaskosuz olsa bile) muafiyet bedeli, aracın değer düşme bedeli diyerek ücret isteyebilirler. Ancak sözleşmelerinde bu belirtilmiş olmalıdır. Bazı firmalar yatma ücreti adı altında aracın serviste yattığı günler için (kiraya gidemediğinden dolayı) para isteyebilir. Ancak sözleşmelerinde bu belirtilmiş olmalıdır. Aracın yatma ücretini hiç bir şekilde kasko karşılamaz (zaten kaskosunun olmadığını farzediyoruz). Bazı firmalar yatma ücreti almayabilirler (nadirdir).

Suçlu veya suçsuz olmanız şu değişikliklere yol açabilir:
- suçsuz çıkarsanız (ki sanmıyorum) rent a car firması hasarı karşı tarafın trafik veya kasko sigortasından yaptırabilir (ve sizden haksız yere hasar bedeli istemeye nedeni olmaz).

- suçsuz olmanız muafiyet bedeli ödememek için sebep teşkil edebilir (aksi sözleşmede belirtilmiyorsa).

Senet veya kredi kartı provizyon vermediyseniz tüm tahsilat ancak ve ancak mahkeme yolu ile alınabilir. Karşı taraf size dava açar ve kazanırsa ödersiniz (en azından hakim onayı ile gereksiz ödemelerden kurtulma ihtimaliniz var). Bu andan itibaren rent a car firmasının senet, kredi kartı mail order vb. belgelerine imza atmamanız sağlıklı olur. Güvenliğiniz için taleplerini yazılı olarak iletmelerini isteyebilirsiniz.

ADSEOM adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhabalar 26. sında kiralık araç ile bursa gemlik yolunda bir kaza geçirdik. 2 Adet yaralı benim arabamda var sadece onlarda arkada oturup herşeyden habersiz oldukları için. Şimdi gemlik bursa yolunu bilirsiniz orada trafik akıyor ve ben en sol şeritten 50-60 belki 65 ile devam ediyordum. Dediğim gibi trafik akıyordu ve o sırada sağdan bir araç önüme geçti ( soldan değil sağdan ) kısaca makas attı sayılıyor ve makası attığı gibi kaza gerçekleşti. En öndeki araca arkadan bir araba çarpıyor onun arkasına benim çarptığım araç çarpıyor ben çarpıyorum ve bana arkadan bi araba hafif çarpıyor. Ben 5 araçlık kazada 4. aracım. Kaza olmadan önce öndeki araçlarla takip mesafem vardı. Onlar çarpışsa dahi benim durma mesafem vardı Sağ tarafımdan giren araç benim takip mesafemi bitirdiği gibi kaza yapmama da neden oluyor. Jandarmaya ben hafif çarptım arkadaki araç bana çarpınca bir daha çarptım diye ifade verdim ki öyle oldu. Arabanın ön tarafta masraf var ve araba çalışmıyordu çekici ile bursadan istanbula gidiyor araç. Bu konuda bana yapılacak yaptırım ne olur. Ne kadar suçlu çıkabilirim ve rent a car a ne için para öderim. Sigorta herşeyi karşılar mı ?