Nativity adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bilgeadamı kötülemenizin mantığı ve amacı nedir anlamış değilim. Bilge adamla bir bağlantım yok ama, yazılım eğitimlerinden çıkan arkadaşlar çok başarılı projelerin altından rahatça kalkabiliyor. Bir işi iyi bilmek ve iyi eğitim verebilmek arasında çok fark var. Bilge adamın bunca yıla dayanan eğitim tecrübesini yabana atmamak gerek. Ama bu şekilde bir firmanın onca insanı eğitmiş eğitimine de "boşa para saçmak" derseniz bir acaip olur sanki...

--R10.NET; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 13:36:12 -->-> Daha önceki mesaj 13:26:06 --

Bilgeadamı kötülemenizin mantığı ve amacı nedir anlamış değilim. Bilge adamla bir bağlantım yok ama, yazılım eğitimlerinden çıkan arkadaşlar çok başarılı projelerin altından rahatça kalkabiliyor. Bir işi iyi bilmek ve iyi eğitim verebilmek arasında çok fark var. Bilge adamın bunca yıla dayanan eğitim tecrübesini yabana atmamak gerek. Ama bu şekilde bir firmanın onca insanı eğitmiş eğitimine de "boşa para saçmak" derseniz bir acaip olur sanki...
Heh işte dediniz ya bir şeyi bilmek ile bir şeyi öğretmek arasında fark var. Aynen öyle. Benim bilgeadamın farklı şubelerinde çalışan tanıdıklarım var, çok farklı şeylere şahit oldum.

Bilgeadam gibi kurumların amacı ticaret yapmaktır, eğitim vermek değil. Daha yeni yetme bir yazılımcıyı (ya da farklı bir alandaki kişiyi) eğitimci diye aldıklarını, ders verdirdiklerini çok gördüm. Bir insan yıllarca bir şey ile uğraşmadan nasıl o konuda ders verebilir? Ama vermek zorunda! Yoksa onca şubeye nasıl adam yetişecek?

Bilgeadama gidersiniz, görüşmeye girersiniz başlarsınız pazarlığı yapmaya. Eskiden klasik bir yöntemleri vardı hala devam ediyor mu bilmem ama; "Normalde bu eğitimimizin fiyatı 12 bin TL ancak bugün 12'ye kadar bir kampanyamız var, eğer bugün kayıt olursanız 5 bin TL" şeklinde. Bir eğitim kurumu böyle pazarlık yapar mı?

Bilmediğim bir konuda konuşmuyorum. Bilgeadam benzeri farklı kurumlardan da eğitim aldım, eğitim almış birçok arkadaşım da var. Özel kuruluşların mantığı budur. Size eğitim verecek kişinin bilgili olması sadece şansınıza bağlı(evet iyi eğitmenler de var onların da hakkını yememek gerek).

Ayrıca "para saçmak" kısmına değineyim. En baştaki nedeni eğitimleri çok pahalıdır. Bir eğitim paketine onlarca konuyu doldurur, sıkıştırırlar ve çoğunu detaylı bir şekilde öğrenme şansınız olmaz. Çoğu zaman önemli konular es geçilir. Bu durumda verdiğiniz para boşa gitmiş olur.

Neden derneği övüyorum?
Dernek ile maalesef çok geç tanıştım, yazılım hayatıma dernekte başlamış olmayı çok isterdim. Bir defa derneğin reklamını kesinlikle internette bir yerde göremezsiniz. Billboardlarda falan da rastlamazsınız. Sebebi bellidir. 1993 yılından beri eğitim veren bir kuruluştur. Türkiye'de özellikle C ve C++ dillerinde aktif geliştirici olarak görev alan çoğu yazılımcı dernekten çıkmadır. Derneğin başı Kaan hocaya hocaların hocası denir. Kimse bir reklamdan görüp gitmez, herkes birbirinden övgüsünü duyar. Bir kurs bittiğinde hemen yenisi açılır ve sınıf full dolu olur.
Dernekte para konuşulmaz. Fiyatları çok uygundur. Görüşmeye gidersiniz, pazarlık yapamazsınız. "Şu eğitimi alırsanız bunu yaparsanız size şöyle indirim yaparız" denmez. "Şu kadar arkadaşınızı getirirseniz size şöyle indirim yaparız" denmez. Kredi kartıyla ödeme yapamayacağınız gibi ödeme gününüzü geçirdiğinizde sizi sürekli arayan sıkıştıran birileri yoktur. Kursu bitirdiğiniz halde kalan ücreti ödeme durumunuz yoksa bile gider söylersiniz tamam derler ne zaman cebinize para girerse ödersiniz. Kimse sizi sıkıştırmaz, etmez. Burası ticarethane değildir.

Ve en önemli konuya geleyim: eğitim.
Dediğim gibi 1993 yılından beri dernek aktif olarak hizmet veriyor. Başında yer alan çekirdek kadro(ki hala bu kadro eğitim vermekte) alanlarında son derece uzman kişiler. Siz bir şeyi en ince ayrıntısına kadar sorsanız dahi cevap alamama gibi bir durumunuz yok(diğer özel kuruluşlarda bunu kesinlikle yaşarsınız). Adamlar kernel yazıyor(on yıldır bitmese de şu sıra projeyi hızlandırdılar, geçen hafta bir toplantı da düzenlendi). On yıllar öncesinden beri yazılım sektörün takip eden ve içinde aktif yer alan insanlar. Ve eğitimler kesinlikle çok detaylıdır, eğitim kalitesi özel kuruluşların eğitimleriyle karşılaştırılamaz(ikisine de gittiğim için söylüyorum).

Böyle bir kurumdan uygun fiyatlı eğitim almak varken bilgeadam gibi kurumlara çok daha fazla para vermek "para saçmaktır".