Merhaba arkadaşlar,
Kahve diyarı tarzı bir mekan açmak istiyorum. coffe plus, kahve durağı ve baya bir firmaya firmanın franchise formunu doldurdum ama uçuk franchise ücretleri yüzünden pek sıcak bakmıyorum. Ağzını açan;
franchise bedeli için: 15.000$
dizayn için metre kare: 2.000tl (en az 70iç mekan+70 bahçe istiyor)
en az 30.000 tl lik mal alman gerekiyormuş ilk etapta.
Artı olarak her ay cironun %3 ü
40.000+280.000+30.000=350.000tl yapar.
Bu parayı vermeden 100.000tl civarı harcayarak kendi mekanımı sıfırdan yapmak daha mantıklı olarak görünüyor. Şimdi sizelere isim hakkında birkaç şey sormak istiyorum.
Kahveci dede diye bir mekan açtık diyelim. Daha sonra bir başka uyanık bu ismin franchise bedelini odeyip ismi aldı, ben ondan önce açtığım için bana herhangi bir yaptırımı olabilir mi?
Merhaba,
Şimdi öncelikle herkes bir şekilde size aynı şeyi anlatmış ama sanırım anlamamışsınız.
Marka tescili konusunda belli sınıf ve kategorileri var. Sizin açacağınız dükkan büyük ihtimalle 30.Sınıf'a dahil olacaktır.
Marka tescili için 30.sınıf'ta açacağınız dükkan ismi ile başvurduğunuzda ve kabul edildiğiniz de bu sınıfla sizin adınız ve markanız ile açılacak her dükkandan hak talep edebilirsiniz.
Ayrıca, hiç kimse sizden o markayı kullandığınızda dair hak talep edemez. Çünkü marka sizin adınıza tescillenmiş olacaktır. Mahkeme, dava vs gibi durumlarda siz haklı çıkarsınız.
Büyük markalar, başka sınıf ve kategorilerden de marka tescili yaparlar. Hiç alakası olmadığı halde, mesela kahve firması olduğu halde alkollü içkiler kategorisinden de marka tescili yaparlar.
Böylelikle yine "kahve dünyası" diye bir isme sahip olup, alkollü dükkan açan insanlardan bile hak talebinde bulunamazlar. Firma istediği taktirde mahkemeye verebilir ve aslında kendisi alkol satmadığı halde o markadan hak talep edebilir.
Ortalama ücreti sadece 1.sınıf için arkadaş yukarıda belirtmiş 800 TL gibi bir miktar.
Eğer ben çoğu sınıfı(kategoriyi) marka tescil edeceğim, kimse kullanamasın diyorsanız, her sınıf için ayrı bir 800 TL gibi bir ücret ödeyeceksiniz.