Merhaba,

Şu noktayı kesin çizgiler ile kabul etmek lazım ki yeni gtld dönemi ile artık alan adı sisteminde çeşitlilik arttı ve ne kadar es geçilse de değişim kaçınılmaz hale geldi.

Sorduğunuz soruya en önemli yerden bir yorum gelmiş;

http://googlewebmastercentral.blogsp...top-level.html

Bu şekilde bir açıklama üzerine artık "yeni alan adı uzantılarının arama motorlarındaki etkisi ne olur?" şeklinde bir serzenişte bulunmak yanlış diye düşünüyorum.

Ama "com, net ve org" gibi kısaltma uzantılar dışındaki "anlamlı" alan adı uzantıları için bazı handikaplar yine de olabilir mi?

Her ne kadar Google sistematik açıdan farklı bir değerlendirme söz konusu olmadığını belirtse de, alan adı ön eki(uzantı öncesi) ve son eki(uzantı) sözcüklerin birbirleriyle uyumlu halde olması kolay hatırlanabilirlik açısından artı bir etken faktörü olacağı kanısındayım.

Bunun dışında kalan durum ise insanların alışkanlığını değiştirebilmek.

Bir bireyin en dirençli noktası uzun süredir benimsemiş olduğu bazı değer yargıları üzerinde modifikasyon gerçekleştirmektir, yani bu durum sadece alan adları için olan bir istisna değil.

Türkiye için ele alırsak, durum malesef biraz daha vahim görünmekte; hem değer yargısı bakımından diğer toplumlara nazaran daha bağımlı halde oluşumuz hem de genel anlamda bilişim sektörünü birkaç adım geriden takip edişimiz bu konuda malesef dezavantaj oluşturmaktadır.

Şöyle bir soru sorabilirsiniz, siz yeni çıkan gtld'leri içeren bir alan adına sahip misiniz?

Malesef henüz değil, ama bu durumun sebebi değişime ayak uydurmak istemediğim için değil, henüz kişisel bazda kendime uygun bir alan adı ön eki ve son ekine denk gelmediğimden, daha doğrusu adam akıllı arayış içerisinde girmediğinden kaynaklıdır. Yatırım amaçlı da henüz düşünmüyorum ki sebebi de mevcut sebepler dahilinde normalinden biraz daha uzun vadede beklemek gerektiği içindir, "şimdi 5$'a alayım, 10 yıl sonra 5000$'a satabilirim" gibi bir hayal sahibi de olmadığım için durum bundan ibarettir.

Teşekkürler.