logofu adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Üretime geçip, ithalatı azaltırsak, dolar bize ne yapabilir ki?
Bu ülke;

Amerika'dan pamuk,
Rusya'dan buğday,
Fransa'dan arpa,
Çin'den kürdan, sarımsak, telefon vs,
İtalya'dan bakla,
Panama'dan muz,
Meksika'dan nohut,
Kanada'dan mercimek ithal ediyor.

Türkiye'nin tarım alanı kaç tane ülke büyüklüğünde.

Türkiye çay üretiminde dünyada en büyük 5. ülke, buna rağmen Sri Lanka'dan 8 milyon dolarlık çay ithal ediyoruz.

Rusya'ya gönderilen tonlarca tavuk eti geri gönderildi, daha geçen günlerde oldu bu haber. Ne olacak o kadar tavuk eti? Tavuk döner + ayran 1 Tl olarak yedirilecek yine benim memleketimin insanına.

Tarım yapan adamın elinden 10 liraya almak varken 1 liraya alıyorsun artık ürünü, adam zaten zarar ediyor, şimdi yok pahasına tarım yapıyor. Gel de bu adamdan üretim bekle.

4 yıl lise, 5 yıl üniversite, 2 yıl yüksek lisans yaptırıyorsun adama, 2000-3000 lira maaş veriyorsun. 750-800 lira kira ödüyor, fatura ıvır zıvır derken adamın elinde 500-1000 lira kalırsa mutlu oluyor. Gel de bu adamdan üretim bekle.

Hollanda'da bulaşıkçı olarak çalışan akrabam var (küçümsemiyorum bulaşıkçıları asla, gıpta ediyorum hatta) ayda 2000-3000 euro para kazanıyor, tip'ler hariç. Türkiye'ye geldiğinde 5 yıldızlı otelde 10 gün, 2 hafta kalabiliyor. Sen bu ülkede bulaşıkçılara 700-800 lira (iyi ihtimalle) para veriyorsun, gel de bu adamın üretici olmasını bekle...

Türkiye'de yoksulluk sınırı

Ocak 2002 935 TL
Aralık 2011 3.064 TL
Aralık 2014 4.014 TL
Temmuz 2015 4.329 TL

Yani ayda eline 4.329 TL geçmiyorsa yoksul sıfatındasın, gel de asgari ücretle 3 kişilik aile geçindirmeye çalışan adamdan üretim bekle.

Ayrıca 1334 liran yoksa, AÇLIK sınırındasın, sen asgari ücret olarak 1000 lira veriyorsun. Yani 1 kişinin 1334 lirası yokken açlık sınırında diyorsun, karşılığında al günde 10 saat çalış sana 1000 lira para diyorsun. Gel de bu adamdan üretim bekle.

Telefon, uçak, araba, tank, silah vs üretiyorsun yazılımı yabancı. Yerli üretim uydu diyorsun Çin'den fırlatıyorsun, yerli üretim ne kaldı? Yerli şirket kaç tane kaldı? Kaç tane havaalanımız bize ait? Duble yol yapıyorsun, işletmesi yabancıların. 50 sene o yoldan geçen her araçtan elin gevuru para kazanıyor, yol yaptık ya oluyor. Köprü yapıyorsun gişelerden yabancılar geçiriyor seni. İklim değişikliği vergisi alıyorsun, aldığın vergilerle saray yapıp oturuyorsun.

Gel de bu ülkeden üretim bekle