Merhaba,
Dikkatimi çekiyor. Son dönemlerde sırf reklam açmış görünmek için veya bazen de sadece 25 TL harcayıp 100 TL reklam bütçesinden seo amaçlı faydalanabilmek için, kupon kodu dağıtımı ve arayışları söz konusu.
Google'ın aptal olduğunu, nasıl böyle bir açık bırakmış olabileceğini düşünen bazı arkadaşları uyarmak istiyorum. Google, insan gibi düşünmeye çalışan bir istatistik değerlendirme aracıdır. Yaptığınız bu tip uygulamaların fazlası ile farkında olan Google'ı bu şekilde sömürmeye çalışmanıza anlam veremiyorum.
Kuponların amacı nedir?
Google, sunmakta olduğu kaliteli reklam hizmetini herkese tanıtmak amacı ile kupon kodları sunmaktadır. Sizin 25 TL'nizi almak için kurguladığı bu zekice oyunda, 100 TL'lik reklam bütçesi tanımladığında, Google kasasından tek kuruş dahi eksilmemektedir. Burada temel amaç herkesten tanıtım maksadı ile 25 TL alabilmektir.
Mantığı şöyle yürütün. Dünyada toplam 7 milyar insan yaşamakta. Bu 7 milyar insandan, çok değil, 4 milyarı bilgisayar ve internet kullanıyor. Bunların sadece %25'i olan 1 milyar civarında internet meraklısı olduğunu varsayalım.
1 Milyar insandan %50 sinden bu yolla 10$ aldığınızı düşünün. 5 milyar dolar.
Ama Google o kadar akıllı bir firmadır ki, bu 5 milyar doları kazanmak için, ajanslarını kullanır. Çünkü kazanırken, kendisine para kazandıran birilerinin olmasını, reklam faaliyetlerini kendisi yürütemeyeceği noktada, gerçek bireylerin yürütmesini tercih eder. Ajanslara da der ki, "arkadaşım senin yeni müşterilere ihtiyacın var. benim hizmetlerimin kalitesini insanlara kanıtlayıp, onları etkileyip, sonuçlar ve geri dönüşler sayesinde yeni müşteriler kazanabilirsin. Bunu yapabilmen amacı ile, ben sana böyle bir imkan tanıyorum" der. Böylece sizi duygusal olarak kendisine bağlar ve gönlünüzü fetheder.
Bu kadar hassas ve duygusal bir firma karşısına geçip de, aptal yerine koyarcasına ortalıkta kupon aramanın, kuponları kendi gönlünüzden kopup da dağıtıyor gibi ahkam kesmenin, insanları sunulan bir imkanı suistimal etmeye sevk etmenin anlamı nedir çok merak ediyorum? Ticaret ahlakı dediğimiz şey bu mudur?