vay anasını, devletten vergi kaçırmayalım diye faturayı kestirip iş yapalım dedik suçlu biz olmuşuz
Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, 5.000 TLyi aşan mal ve hizmet alım ve satışlarını Ba-Bs Bildirim Formu ile bildirimde bulunmak yükümlülüğündedir.
Böylelikle Eğerki faturalarınız bu tutarın üzerindeyse zaten fatura kesmeme gibi birşeyi olamaz. Zaten size yapılan işlemle ilgili bir fatura vermiyorsa sizin birşey deme gibi bir ihtimaliniz yok. Fatura alıyorsanız zaten resmi olarak kayıta geçer çünkü faturalar seri nolu evraklardır ve aralarında eksik olma ihtimali olamaz. Diyelimki size faturayı verdi ve ardında muhasebecisine ipptal faturası verdi. En fazla 3 ay sonra maliye yakalar.
Sonuç olarak o bu hizmetin faturasını kesiyor. Aylık %18 KDV sini 3 ayda birde %20-25 Arası şirket türüne göre kazandığı paranın Gelir vergisini yatırıyor. Giderleri fazlaysa Karı düşük gösterip gelir vergisinden kaçabilir ki bunu zaten küçük ve orta ölçekli tüm şirketler yapmaktadır.
Asıl sizin endişeleneceğiniz nokta olası bir mali denetimdir. Para sizin hesabınıza sürekli havala ile yollanıyor. İncelemede banka hesapları incelendiğinde mecburen açıklamasını yapmak zorunde neden dolayı bu parayı size yolladığına dair. Böyle bir durumda maliye sizide yakalar ve ilk parayı hesabınıza aktardığı tarihden itibaren geriye dönük bir şirket açtırır.
Diyelim 2 yıldır bu işi yapıyorsunuz. 2 Yıl öncesine ait şirketiniz açtırılık. Kazandığınız tüm paralar için fatura kesmediğinizden dolayı ceza alırsınız 100 havale varsa 100 farklı ceza. ayrıca her 3 ay içinde usulsüzlük cezası yersiniz. Ayriyeten aylık 400 TL den 24 ay boyunca bağkur borcuyla karşılaşırsınız.
Bence siz Arkadaşını değil kendi durumunuzu düşünün. İşinizi yapın KDV , Gelir vergisi ne gerekiyorsa iletin gerisi onu ilgilendirir. ve ödemelerinizi muhakkak elden alın.