Merhaba arkadaşlar. Tooify adlı projemin ilk tanıtım yazısını okuyorsunuz.

Nereden çıktı bu tooify ?

Öncelikle tooify ismi tamamen projenin kodlama aşamasının ortasında bulunmuş bir isimdir. Anlamı ise net bir şekilde yoktur. Peki nasıl bulduk ? Şöyle ki günümüzde adam akıllı bir alan adı bulmak zor. Ya boş bir alan adı arayacaksınız (ömrünüz gidebilir) ya da satın alacaksınız (tabi öğrenci olarak akşam yemeğini nasıl yiyeceğinizi düşünürken domaine verecek binlerce liranız varsa...) Biz aramayı tercih ettik ve ana kriterlerimiz içerisinde insanlarla alakalı bir kelime olsun dedik. Daha sonra markalaşacak bir isim olsun. Yani (sosyalliğikeşfet, insanara) gibi bir isim değil. Onun yerine (elma, masa, ahtapot) gibi markalaşacak tek kelimelik, kendi jeneriğini yaratacak bir isim aradık. Ve yabancı medyada yeni bir trend olan "ify" ekini düşündük. (bkz: spotify, shopify, adify...) Ve kelime türetmeye başladıktan sonra bir mail gönderirken "to" kelimesini görünce Dururmuyum hiç ? Toify denedim olmadı Tooify denedim ve sonunda boş bir domain ! Aman Allah'ım bir de ne göreyim ? .com .net .org hepsi boş... Hem (Google, facebook, yahoo) hepsinde iki o harfi var. Bizde de iki o harfi oldu tamam bu isim güzel dedik ve hadi hayırlı olsun diyerek alan adını tescilledik.

Peki sosyal ağ fikri nereden çıktı ?
Ben bir internet kullanıcısı olarak internette hep hiç çıkmayacağım bir site olsun ama oradan buradan reklam fışkırmasın ve hafif bir tasarımı olsun (Grafik Tasarım öğrencisi olarak) istemişimdir. Ve Türkiye'de bu işi tam anlamıyla yapan yok. Ülkemizin de internette bir yeri olsun diyerek bu dev projeye imza attık. (inşaallah tutar )

Rakiplerinizden farkınız ne ?

Evet bir farkımız var. Size bu farkı bir canlandırma ile anlatmak istiyorum. Şimdi televizyonda bir spor programı izliyorsunuz. Program sunucusu Ahmet Çakar. Ahmet hoca ekrana bir #hashtag açıyor. ( #DerbiNeOlur ) Siz hemen tooify'ı açıyorsunuz ve aramaya DerbiNeOlur yazıyorsunuz. Çıkan sonuçtaki #DerbiNeOlur hashtagini tıpkı bir kullanıcıymış gibi takip et diyorsunuz. Tabi bu kadar değil. Ve hemen yanında 1 saat, 2 saat veya program kaç saat ise süreyi işaretliyorsunuz. Ve akışınızda o program bitene kadar programla ilgili gönderiler akmaya başlıyor. Diğer özellikler standart.

Not: Facebook ile kıyaslama yapmayın çünkü arkadaşlık sitesi değiliz. Sosyal Medya olma yolunda ilerliyoruz.

Altyapımız

Bir öğrencinin altyapısından fazla birşey beklemeyin Digitaloceandan vps kiraladık (para bittiğinde durduruyoruz :P) Ubuntu 14 üzerinden yayın yapıyoruz. Kodlama, tasarım, reklam vs herşey tek kişilik bir kadro ile zor oluyor tabi. Hal böyle olunca eksiklerimiz çok.

Gelecekte ne olacak ?

İlk işimiz siteyi sponsor olarak veya küçük bütçe ile dünya dillerine çevirmemiz olacak. Çeviri için gerekli alt yapı hazır. Sadece çeviri yapacak ekibe ihtiyacımız var. Ve gerekli desteği bulabilirsek bir yazılım ekibi kurup youtube reklamları gibi yayım araçları ile projeyi yukarılara taşımak istiyoruz.

Son olarak üşenmeden bu metni okuyup zahmet gösteren herkese öncelikle zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum. Bloglarınızda ve sosyal medya profillerinizde tooify'ı tanıtarak destek olacağınızı umuyorum.

Siteye gitmek için yukarıdaki görsele tıklayabilirsiniz.

Teşekkürler.
Alper Mutlu Toksöz

gmail: xwutlu@gmail.com