Geçmiş olsun herkese
Yedekler çok önemli. Evet disk arızası her zaman olabilir çok haklısınız.
Ancak firmaların yedekleri farklı bir sunucuda almamasına anlam veremiyorum açıkcası.
Hosting hizmeti için dediğinizde haklısınız fakat sanal sunucu veya dedicated sunucu hizmetlerinde yedek ek bir hizmettir yani bunu ücretli olarak müşteriye sunmak gerekiyor. Eğer müşteri için verileri önemliyse 5-10TL artık firmaya göre değişir bu, yedekleme hizmeti alınmalıdır.
Yani hem ucuz olsun hem her şekilde yedekli olsun olmuyor. Siz bir araba aldığınızda kliması olsun, cam tavan olsun ama klimasızla ve cam tavanı olmayanla aynı para olsun nasıl diyemiyorsanız bu da aynı şeydir.
Yani şu çok mantıksız kalıyor; verilerimi kaybetti firma 10,000$ zararım oldu. Diski gidip de sabote edip bozacak değil firma, disk arızası var olan bir risk, yüzdesel araştırma makaleleri internette mevcut aldığınız riski detaylı inceleyebilirsiniz.. Detaya girmeyelim, konuyu dallandırmaya gerek yok.
Siz kısacası aldınız bu riski yedek almayarak ve bu aldığınız risk sonucunda
firma diski bozdu dolayısıyla bana zarar verdi diye şikayet konusu açmayı sadece çok mantıksız bulduğumu belirtmek istedim. Tamamen haksız oluyor bu tür bir karalama, şahsi kanaatim böyle bir durumda firma haksız karalama davası açsa şahsınıza kazanır. Çünkü sizin aldığınız bir riskten dolayı firmayı sorumlu tutamazsınız. Neyse olayın boyutunu cidden değiştirmek istemiyorum.
Bu durumda şu soru akla geliyor, siz bu ürünü alırken orada 5TL yedekleme hizmeti yazıyordu onu neden seçmediniz madem böyle bir arıza durumunda 10,000$ zararınız oluyor? Tek taraflı bakmadığınızda bu durum daha anlamlı gelebilir. Diskin bozulması ve yedek hizmeti alınmadığı durumlarda firma hakkında şikayet konusu açmak en azından benim görüşüme göre tamamen haksız karalamadır. Durum ne kadar üzücü olursa olsun bunda firmanın payı olduğunu düşünmüyorum. Siz 5TL daha kar edeyim derken 10,000$'nizi riske ediyorsanız bunun faturasını firmaya kesemezsiniz.
Bu arada bu mesajım firmayı savunmak için değil, sadece olayın derinliğine değinmek için. Zaten firmayı tanımıyorum bile.