Merhaba,
ilandaki ilk talep edilen fiyatın mantıksız olduğunu söyleyenlere katılıyorum. Aylık net 1000 TL geliri olan bir işin bedeli 120.000 TL olamaz, 120.000 TL'nin aylık faizi bile bu tutardan fazladır.Oturduğu yerden daha fazla kazanan bir parayı riske edip, bir de üzerine müşteri desteği ve sunucu hizmeti vererek kazanmaya çalışmak abes. Devir eden arkadaşlarda hep şöyle bir ruh hali oluyor; x yıl emek y lira para harcadım bu işe, bunların bir karşılığı var. Evet, elbette bir karşılığı var ama, işin kazandığı para onca emek ve harcamayla nereye geldiyse, emeğini ve paranı o kadar verimli harcamışsın demek ki.
Elbette mal kiminse fiyatı belirler ama fiyat mantıksız olursa alıcıda güvensizlik olur. Mesela aynı portföye 5.000 TL denseydi de benim midem bulanırdı, 120.000 TL'de bende aynı etkiyi yapıyor. Devren satılık tüm işlerde aylık gelir ile devir tutarı arasında bir oran olur, burada talep edilen fiyatın geri dönüşü "10 yıl." Sonradan talep edilen 60.000 TL'nin bile geri dönüşü "5 yıl". Daha önce 5 firmayı devir almış birisi olarak söyleyebilirim ki, hosting piyasasında bu oran maksimum 1 yıldır.Çünkü devir sırasında portföyde dağılma olur, devir müşteri açısından mide bulandırıcıdır, kaçanlar olur her zaman.
Fiyat öldürmeye çalışmıyorum, buralardan pazarlık dahi edilmez çünkü. Eğer gerçekten varsa 60.000 TL'lik teklifi veren firmanın da hesabını iyi yapmadığını düşünüyorum. Satışı yapan arkadaşa son derece iyi niyetli bir tavsiyem olacak, doğru ürün doğru fiyatla doğru alıcıya satılır. Satılmış servislere ilişkin bir excel listesi dahi istemeden teklif yapan firmalardan uzak durmasını öneririm, aylık 1000 TL kazanan bir portföye 50-60 bin TL teklif edecek alıcı, bu piyasada kalıcı olmayacak ve müşterileri mağdur edecektir.