Herkese merhabalar...
Bir süredir sistemin yazılımı üzerinde çalışıyorum, hala da katetmem gereken çok yol var, bir şekilde biter bitmesine de asıl kafama takılan soru şu:
-Proje ne kadar tutar?
Bu konuda sizlerin de fikrini sormak istedim. Mevzuyu anlatayım:
Özetle Wikipedia nasıl ki herkesin katılımıyla oluşan bir ansiklopedi ise ben de herkesin katılımıyla oluşacak edebi eserler ve aynı senaryoda farklı gidişatlar (eserin farklı sürümleri de diyebiliriz) oluşturmak üzerine bir sosyal proje.
Senaryoyu hazırlayacak senaristler olacak, senaryo hazırlandıktan sonra amatör yazarların katkısına sunulacak... Her bir yazar belirli kelime sayısını aşmayacak şekilde gidişata göre kendi yorumunu katacak. Tabii ki bunlar editör onaylı olacak, olur alan içerikler eklenecek yani. İşin buraya kadar olan kısmında tutma ihtimali yüksek, ama daha düşündürücü olanı ise bu işin kazanç durumu..
Yazarlar içerik ekleyebilecekler evet ama eser tamamlandığında eser üzerinde herhangi bir ticari hak iddia etmemeleri gerekiyor. Tamamlanan bir eserin birkaç farklı sürümü seçilerek baskıya verilecek ve yayımcılık gelirleri şirketimde olacak. Diyeceksiniz ki yazan adamlar hamallık mı yapacak, hayır.. Amatör yazarları araştıran takip eden büyük ustalar, yayınevleri var, baskıya verilen eserlerin arka sayfasında emeği geçenler tarzında bir bölüm olacak ve kimin ne emeği varsa teşekküre tabi tutulacak.
Bunu bir yayınevi ya da usta yazar farkederse, ki muhtemelen olacaktır da, o yazarların edebiyat alanında önüne bir fırsat çıkmış olacak.
Sistemin mantığı kabaca bu şekilde, sizlerden gelecek geribildirimlere göre yazarlara da belirli bir kar payı ayrılabilir ya da başka tür bir menfaat elde etme imkanları olur.
Evet buyurun yorumlarınızı bekliyorum. Sizce ne yapılmalı, nasıl yapılmalı?