Durumumu anlatayım öncelikle:
Babam kendi evinde oturuyor ve emekli. Aylık emekli maaşı 1.700 TL. Babamın üzerine Home ofis şahıs firması açmak istiyorum. Böylelikle vergi ödemek istiyorum. Bunun haricinde sitemin gelirleri sadece Adsense'den oluşuyor. Aylık Adsense gelirim ortalama 3.000 TL. Her ay ödeme alıyorum.
Yaptığım araştırmalar sonucunda şu bilgilere ulaştım arkadaşlar. Eğer yanlış planladığım bir şey varsa lütfen beni bilgilendirir misiniz?
1. Bir muhasebeciyle ortalama 400 TL'ye anlaşacağız ve o babam adına bir home ofis şahıs firması açacak. Evin bir odasını çalışma odası olarak düzenleyeceğiz?
2. Şahıs firmasını basit usulde açacağız. Bu sebeple muhasebecimizin işi de çok kolay olduğu için bizden en fazla aylık 100 lira bir ücret alacak. Yada basit usul olduğu için senede bir defa mı muhasebeciye ödeme yapacağız? Bir de evrakları esnaf ve sanaatkarlar odası tarafından tutulur diyor ama anlamadım durumu?
3. Basit usulde olduğumuz için her ay gelen Google ödemesine fatura keseceğiz KDV olmadan. Ve bu faturaları toplayacağız?
4. Babam emekli olduğu için her ay maaşında yüzde 10 kesinti yapılacak. 1.700 Lira maaşı olduğu için her ay 170 Lira maaşını eksik alacak. Bunun haricinde bizim yapacağımız bir ödeme yok?
5. Evimizdeki elektrik, su, telefon faturalarının yarısını her ay gider olarak göstereceğiz. Bunun yanında senede bir defa aldığımız kömür ve odunun faturasının da yarısını gider olarak göstereceğiz. Ayrıca babamın maaşından kesilen aylık 170 Lira'nın da tamamı gider olarak gösterilecek. Domain ücretini ve hosting ücretinin de tamamı gider olacak?
6. Aylık 700-800 TL civarı bir miktar tanıtım yazıları, editör ücretleri gibi masraflara gidiyor. Bunlar için de gider pusulası düzenleyeceğim ve yine gider olarak göstereceğim. Bir de muhasebeci ücreti var. Buna da gider pusulası düzenleyeceğim.
7. Basit usül olduğumuz için evraklarımızı esnaf ve sanaatkarlar odası tutacak. Bütün evraklarımız orda muhafaza edilecek. Bu durumda muhasebecimizin işi ne olacak? Zaten KDV olmayacak, senede bir defa beyanname olacak. En çok bu kısım kafamı kurcalıyor? Esnaf ve sanatkarlar odasıyla nasıl bir muhabbetimiz olacak?
8. Babamın maaş hesabına şu anda Adsense ödemelerimi alıyorum. Şahıs firması açınca yeni bir ticari hesap açmam gerekecek?
9. Ev babamın kendi üzerine olduğu için stopaj ile hiç bir işim olmayacak?
10. Google Adsense'ye fatura keseceğim ama bu faturayı Google'a göndermeyeceğim?
11. Her yıl Adsense'ye kestiğim faturalar benim gelirim olacak. Yukarıda bahsettiğim şeyler de giderim olacak. Bu ikisi arasındaki farkın yüzde 20'sini gelir vergisi olarak devlete ödeyeceğim. Bunun haricinde damga pulu, zarf ücreti gibi şeylere de para ödeyeceğim?
Atladığım bir husus var mı arkadaşlar, planlamam bu şekilde?