Selamlar,
Ben bu gibi şirketlerle görüşmeler yaptım, toplantılar yaptık. En son 2014 başında coface ile görüşmüştüm.
Evvela bu iş oldukça maliyetli, kar marjınız çok yüksek değilse kurtarmıyor. Ve birine cari hesap açarken verilerin şirkete iletilmesi gerekiyor, şirket bu verilere göre risk açıp açmayacağını belirtiyor ve genelde bu risk montanları çok düşük oluyor. Siz potansiyelli bir yere 50 bin liralık açılım yapacaksanız bu şirket (coface ve diğerleri için konuşuyorum, arkadaşın siteside benzerdir muhakkak) buna 5 bin lira açılabilirsin, gerisi bizi bağlamaz diyor. Ayrıca satışların irsaliyeli ve faturalı olması gerekiyor. (İrsaliyenin müşteri tarafından kaşelenmiş ve imzalanmış olması gerekiyor) Kaşe attı diyelim müşteri, o şirkette sgklı olmayan biri imzalarsa yine geçersiz. Ve batan paraları 120 gün sonra ödüyorlar ve ciddi kesinti yaparak. Yüzde 15 gibi birşeydi sanırım. Birde her ay fix para alıyorlar. Batsın daha iyi dedim ben
Günümüzde start-up şirketler çok var, hep yeni kuruluşlar. Bu gibi şirketler yeni kuruluşlara kesinlikle risk açmıyorlar, heralde 1 sene falandı. Sonrasındada açılan risk 500 lira bin lira. Değmez..
Eğer böyle sistemler kullanışlı olsaydı herkes kullanırdı, kimseninde parası batmazdı. Evkur, Evve gibi yerler kullanmıyor diye biliyorum. Eğer bu mağazaların kullandıkları bir sistem varsa (ki olması imkansız) onlarla görüşülebilir.
Yani sonuç olarak ticaret döngüsü bizim bildiğimiz şeklin farklı bir boyutuna geçmez. Ancak arkadaşın bahsettiği şirketin işleyiş sistemini kesinlikle bilmiyorum, çokta farklı olabileceğini düşünmüyorum. Yinede görüşmekte fayda var. Olmaz deyip sallamamak lazım. Görüştük diye birşey almak zorun değiliz. Ben bir dönem bütün alacağı garanti eden şirketlerle görüştüm ama işime gelmediği için hiçbiriyle anlaşamamıştım.