SİTEMİZ İÇİN BAZI UFAK TEFEK TÜYOLAR Herkese selamlar. Aslında burada vereceğim bazı ufak tefek tüyolar sitenin "tecrübeli kurtları" tarafından çok bilindik şeyler. Hatta bu yazıyı okuduktan sonra, "ya bu gereksiz ayrıntı bile yazılır mı?" diyebilirler
kızabilirler.
* * *
Ama aramızda henüz çok yeni olan arkadaşlar da var. Kimimiz için çok gereksiz ayrıntı olan bir bilgi, onlar için gerçekten parlak bir fikre dönüşebilir.
* * *
Şimdi konumuza başlayalım.
İlk başta, "
anahtar kelimelerden" (tags - etiket) bahsetmek istiyorum. r10'da pek çok kere şu tarz sorularla karşılaştım: "150 kelimelik bir makalem var, bunun için kaç tane anahtar kelime girmeliyim?"
Öncelikle belirtmemiz gerekir ki, 300 kelimeden az olan bir makale, Google gözünde değersiz bir makaledir. Hatta çoğu okuyucuyu bile tatmin etmez. Basit kaçar.
* Bence bir makale en az 350 kelime olmalıdır. Üst sınırı ise, yazının okunabilirliği ve ilgi çekiciliği ile alakalı olarak, bin kelimeyi bile geçebilir. Okutabiliyorsanız, 5 bin kelimelik bir makale bile ekleyebilirsiniz. Ama bence ideali 450 - 750 arasıdır.
* * *
Anahtar kelime ile ilgili en bilindik formüldür. İlk paragrafta en az 2 tane anahtar kelime olmalıdır.
Diğer paragrafların (hepsinde olmasa bile) büyük bir çoğunluğunda bu kelimeleri kullanmaya özen gösterin. Hatta bazılarında, paragrafın ilk cümlesinde mutlaka kullanın.
Son paragrafta da mümkünse en az 2 tane anahtar kelimeniz olsun.
Ama bu kelimeleri ardarda kullanmamaya dikkat edin. Yani, anahtar kelimelerin olduğu iki cümleler arasında, bu kelimeleri kullanmadığınız en az 1 ya da 2 cümle geçsin.
Eğer bu aradaki cümlelerde de o kelimeleri kullanmanız şartsa, bunun yerine zamir ya da daha genel bir kelime kullanabilirsiniz. Mesela şöyle bir örnek vereyim: (Anahtar kelimemiz "
hamsi" olsun.)
-"
Hamsi, Karadeniz'in en önemli ekonomi kaynaklarından biridir. Bu
balıklar (hamsi yerine daha genel ifade kullanmışız - balıklar) Asya ve Afrika çöllerinden gelen kum tanecikleri ile beslenirler. Bu kum taneleri
onlar ("hamsi" demek yerine "onlar" zamirini kullandık burada da) için çok büyük bir besin kaynağıdır. Tecrübeli bir balıkçı avladığı
hamsilere (burada tekrar kendi anahtar kelimemizi - hamsi'yi kulandık) bakarak, kum tanecikleriyle mi yoksa normal balık yemleriyle mi daha çok beslendiklerini hemen anlarlar."
* * *
Yukarıda saydıklarımız, makale yazarken dikkat edeceğimiz noktalardı.
Peki... Admin panelinde bu makalemizi yayına sokarken, kaç adet anahtar kelime (etiket) işaretlememiz önerilir?
Herşeyin aşırısı zarardır derler ya. Bu da aynen öyle.
Çok aşırı anahtar kelime işaretlemek Google'u şüphelendirir. Siteye fayda yerine zarar getirir.
İdeali her 75 kelime için bir adet anahtar kelime kullanmaktır. Mesela, 450 kelimelik bir makaleniz varsa hemen hesaplayalım: 450 bölü 75 = 6.
Yani 450 kelimelik makaleniz var. Ve bu makaleniz için 6 adet anahtar kelime işaretlemeniz çok uygundur. (Ben çıkan bu sonuca 1 eklenmesini, yani 7 adet anahtar kelime kullanılmasını daha çok öneriyorum)
Bu kelimeleri de, o makalede en çok kullandığımız kelimelerden seçelim tabi ki. Mesela yukarıdaki "hamsi" örneğinden yola çıkarsak, kullanacağımız bir diğer en önemli anahtar kelime de "balıklar" olacaktı.
* * *
Aman Dikkat!
Makalemizde çok sayıda kullanılıyor diye; "Ama, gibi, ile, ya da, veya, öyleyse, bir" vb edat ya da bağlaçları (yani tek başına kullanılınca pek de bir anlam ifade etmeyen kelimeleri), anahtar kelime olarak kullanmayalım.
(Eğer ki sitemiz Türkçe Dil Bilgisi konularında makale yayınlıyorsa ve konumuz "İle Bağlacı" ile ilgiliyse, o zaman durum farklı tabi)
* * *
Ayrıca her ne olursa olsun, isterse 10 bin kelimelik makale olsun, işaretleyeceğiniz anahtar kelime sayısı 12'yi geçmemeli.
Eğer bu rakamı geçerse, makalede bir konu bütünlüğü yok demektir.
Daldan dala atlanan bir makale izlenimi verir.
(Eğer makaleniz gerçekten çok bilgilendirici ve uzunsa, parçalara bölüp ayrı başlıklar halinde yayınlamanız ve birbirine link atmanız daha çok önerilir. Misal, tatil ve turizm hakkında yazdığınız makale 1000 kelimelik ve bunun içinde hem Antalya sahili ile ilgili hem de Nemrut Dağı ile ilgili bilgiler var. Öncelikle kategori - kategori gitmeniz gerekir. Çünkü Antalya konusu deniz turizmine, Nemrut Dağıkonusu ise kültür turizmine girer. Kelime sayısı çok fazlaysa, bu iki konuyu ayrı ayrı başlıklarda siteye yüklemeniz sizin için daha iyi olur. Daha sonra her iki başlıktan da, bir birine link verirsiniz)
* * *
Bir diğer merak edilen konu da, makaleye nasıl bir başlık koyacağımızla ilgilidir. İnanın bazen sadece bir başlık koymak bile 500 kelimelik makaleyi yazmaktan daha çok zamanımızı alabiliyor.
Dikkat çeksin, okuyucuyu çarpsın vb şeyleri zaten biliyorsunuz.
Ama göz ardı edilmeyecek bir başka mesele daha var. Başlığınız, 40 karakteri geçmesin.
Misal, "Bodrum'a Gitmeden Önce Yapmanız Gereken En Önemli Şeyler ve Almanız Gereken Önlemler" gibi bir başlık, sizi bile burada okurken rahatsız eti. (Gerçi ben de biraz abarttım ama

)
"Bodrum'a gideceklere hayati tavsiyeler" başlığı ise gördüğünüz gibi daha kısa ve çarpıcı. (Burada daha güzel bir başlığı yazacak en az 20 üye vardır

. Ben zaman kaybetmeyeyim diye kısa geçtim

)
Ayrıca başlıklar tamamen büyük harflerden oluşmamalı. Kimisi sadece ilk kelimenin ilk harfini büyük yazıyor ama ben genelde, bütün kelimelerin ilk harfini büyük yazıyorum.
* * *
Hep bilinen bir şey daha vardır. Başlık mutlaka ama mutlaka anahtar kelime içermeli. Bunu sakın unutmayalım.
* * *
(Eğer bir gün, en çok satılan gazetenin en çok okunan köşe yazarı kıvamına gelirseniz, tam aksine başlığınızda anahtar kelime olmaması, yazınızı daha ilgi çekici getirebilir. Bırakın okuyucu kitleniz meraklansın. Ama o zamana kadar daha çok fırın ekmek yemek lazım

)
* * *
Bir diğer önemli husus da görsellerle ilgili. (Ki ilk başlarda ben de çok ihmal ediyordum). Eklediğimiz fotoğrafların altına konuyla ilgili mutlaka anahtar kelimeyi de içeren bir şeyler yazmak gerekir. Bu kısa yazı, cümle de olabilir, konu başlığı gibi de olabilir.
Mesela makalemiz Charlie Chaplin ile ilgili olsun. Mutlaka adamın fotoğrafını koyacağız (en az 2-3 resim koymalısınız). Her fotoğrafın altına "Charlie Chaplin'in Çocukluğu" , "Charlie Chaplin İkinci Eşiyle Bir Lokantadayken", "Charlie Chaplin balık yemeklerine bayılırdı" gibi yazılar gerçekten çok verimli oluyor.
* * *
Bir parantez açıp hemen geçelim:
(Makalenizin ilk paragrafının tamamının, diğer paragrafların da ilk cümlesinin kalın yazılması, estetik açısından güzel duracaktır. Öneririm

)
* * *
Ben yazıda, sizlere ilk etapta işe yarayacak başlangıç seviyesindeki ip uçlarını vermek istedim. Elbette burada gözden kaçırdığım noktalar ya da değinmediğim konular var. Belki o konuları burada sizler için paylaşacak başka r10 üyeleri de çıkabilir.
Umarım az ya da çok, sizlere yardımcı olabilmişimdir...
Sağlıcakla kalın