Öncelikle her işin uzmanları vardır. Bir insan her konuda uzman olması beklenemez. O yüzden bazen kendi başımıza bazı sorunları çözmeye çalışmaktan çok çözüm için profesyonel yardım almakta fayda var.

2004 döneminde bu işlere çokça kafa yordum. Türkiye'de bir internet sitesini 6 - 7 ay yemeden içmeden neredeyse günün hemen her saatinde üzerine düşüp 2. sıraya kadar getirmiş daha sonra da birinci sıraya gelmesini sağlamıştım.

O günlerden bu günlere çok şey değişti.

Ancak bu gün daha dar kapsamda, yani daha dar anahtar kelimelerde son 6-8 ayda yaptığım üç internet sitesi de kendi kelimelerinde 1. sayfadalar.

Sıfır backlink, sıfır tanıtım yazısı ve dışarıdan sıfır içerik alımı, hatta paravan site dahi yok. İçeriklerini ise tamamen kendim rakipleri de araştırıp oluşturdum. Bu konuya ciddi emek harcadığımı söyleyebilirim.

Daha geniş alanlarda yani daha genel anahtar kelimeler de de neler yapılması gerektiği konusunda yine bilgi sahibi olmakla beraber artık günümüzde profesyonel olduğumu pek söyleyemem.

Ancak süreçleri yönetebilmek için çeşitli sürelere hedefler konulması ve akılcı bütçeler belirlenmesi gerekiyor.

E-Ticaret konusu günümüzde rekabetin üst düzeyde olduğu bir sektör. Artık firmalar gördüğüm kadarı ile yavaş yavaş kendi içlerinde SEO, sosyal medya uzmanları, e-ticaret uzmanları çalıştırmaya başladılar. Elbette bazı firmalar bunu çok daha önceden yaparken daha fazla alt tabana yayıldığını görüyorum.

Ancak meseleye sadece tanıtım yazısı tarzında bakmanızı çok garipsedim.

Bir iki örnek vermek istiyorum.
Özellikle Sosyal Medya üzerinden belirli sayfa veya gruplar üzerinden trafik çekmek oldukça popülerleşmeye başladı. Yerel olarak gördüğüm bazı ticari işletmeler gün içerisinde ciddi paylaşımlar yaparak birkaç yüz binlik sayfalardan farklı olsa da günde hatta iki günde bir reklam yapıyorlar.

Sayfayı işleten kişileri bildiğim için alakasız da olsa sayfanın sahiplerinin reklamı yapılan ürünleri satan firmanın olduğunu öğrendim.

Buna benzer birçok yöntemler mevcut.

Hatta daha fazla yöntemler de var. Bunları görüp uygulamak size kalmış. Reklam bütçeleri oluşturup sürekli dışarıya reklam vermek yerine, sitenizi optimize hale getirip daha viral yöntemler ile trafik sağlamaya çalışın. Bu sayede dışarıdan gelecek ve daha organik (farklı kanallardan) trafik zamanla sıralamalarda da çok daha üst sıralarda olmanızı sağlayacaktır.

Ancak 3-5 tanıtım yazısı ile işi kotarabileceğinizi düşünüyorsanız bence pek ümitlenmeyin.