NK1864 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bir site indekslenmek için robot tarafından tarandığında, robot önce siteyi kategorize eder.

Potansiyel ziyaretçiniz Google'da bir arama gerçekleştirdiğinde, karşısına çıkması en muhtemel sitelerin sıralaması da, aradığı konu başlığının ait olduğu kategorideki sitelerdir.

Bir siteye girdiğinizde hem sağlık, hem otomobil, hem yemek tarifi, hem de teknoloji kategorisi varsa bu benim için de robot için de amiyane tabirle çorba sitedir. O zaman her içerik kategorinizin olduğu sayfa için ekstradan efor sarfetmeniz gerekir. SEO çalışması yapmak için de, sıradan birinin anahtar kelimelerini yukarılara çıkartması için de bu tip siteler en çok uğraştıran sitelerdir.

Sitenizi bir meslek erbabı olarak düşünün. Her sitenin tecrübesine ve bilgi birikiminie göre Page Authority ve Domain Authority değeri var. Yaptığınız meslekte sizden daha başarılı ve itibarı olan biri sizi bir ortamda övüyor. Yaptığınız çalışmalara atıfta bulunuyor. Etrafınızdaki insanlar da bu kişinin tecrübesine saygı duydukları için bir anda sizin de o ortamdaki itibarınız yükseliyor. Belki insanlar size sorular soruyor, yeri geldiğinde onlar da sizi bir başkasına öneriyor.

Bir taraftan da yaptığınız işle zerre ilgisi olmayan ve ne söylediğine çok da itibar edilmeyen birinin, sizin hakkınızda övücü şeyler söylediğini düşünün. Hadi diyelim ki bu kişi de itibar sahibi ama etraftakiler biliyor ki bu adamın bu konuyla ilgili hiçbir arka planı yok. Nezaketen birileri dinlemekten başka birşey yapmaz. Az önceki örneğe göre sizin itibarınız da ne azalır ne de çok artar. Çünkü kaynak bu konuda yetersiz yeterince güvenilir değil.

Zaten son cümlenizdeki sorunuzu okursanız kulağa ne kadar garip geldiğini görürsünüz.

İtibar ve sıralama için illa 1.000 tane her siteden backlink almaya gerek yok. Onun yerine yazacağınız 1.000 kelimelik bir makale için kendi kategorinizde otoriter 3-5 siteyle backlink çalışması yapsanız size faydası çok daha fazla olur.

MOZ'un geçtiğimiz haftalarda yayınladığı bir makale vardı. 3.800 sitede yaptıkları incelemede; başarılı ve kategorisinde otoriter sitelerdeki makale uzunluğu ortalama 1.300 kelime olarak çıkmış. Yani öyle 250 kelimeyi doldurup özgün dahi olsa Google2dan medet ummak da artık yeterli değil.

Google da ziyaretçi de şunu istiyor, aradığım bir bilgi var ve bana bu konuda kafamdaki soru işaretlerini giderecek, kaynak alabileceğim ve beni hit unsuru olarak değil de sahip olduğu uzmanlığını paylaştığı biri olarak görecek siteler olsun.

Sonuç olarak oturup bir makaleye vaktinizi ayırıp da, kazandığınız tecrübeleri bir site üzerinden başkalarıyla paylaşma yoluna gidiyorsanız olabilecek maksimum faydayla bunu yapmalısınız. Siz bu kadar emek verdikten sonra da düşük kaliteli ya da alakasız sitelerin emeğinizi sizden çalmasına müsaade etmeyin. Bir defa düşük kaliteli sitelerden yorum backlink kesinlikle kabul etmeyin. Backlink geçmişinizi kontrol edip yine alakasız sitelerde yer alan linklerinizi disavow links olarak Google'a bildirin.
Siz eşdeğerde ya da sizden daha iyi siteler haricindeki sitelerle de ne yorum ne tanıtım yazısı işine girmeyin. Çalıştığınız sitelerin de az link çıkışlı olmasına gayret edin. Link çöplüğüne dönmüş sitelerin de artık itibarı olup olmaması mühim değil.

Umarım sorularınıza faydası olmuştur.
Hocam teşekkür ederim ancak ben e-ticaret sektöründeyim ve benimle aynı sektörde olan hiç kimse bana tanıtım yazısı satmaz. Bu durumda alanı genişletip biraz daha geniş anlamdaki sitelere bakmak + genel blog ve haber sitelerine bakmak şart oluyor.