cluster kurarak başlarsanız ileride gerektikçe yeni node ekleyerek sistemi büyütebilirsiniz. kurulum için destek verebilirim.
12 çekirdek, 64gb ram, 24 TB raid diskli ve 1gbit portlu bir sunucuyla işe başlayabilirsiniz.
aylık maliyeti 500 tl den başlıyor.
Ve gorunen o ki, ufaktan baslayalim ihtiyac olmasi halinde yukseltiriz - genisletiriz fikri de devredisi kaliyor bu durumda, cunku altyapinin buna hazirlikli olmasi gerekir, o da tek bir sunucu ile olacak is degil.
Sunucu tarafindan ziyade isin bir de hat kismi var, anlik canli yayin diyorsunuz, video paylasimi vs. butun bu videolarin hepsi sizin networkunuzde barinacaksa oturup ciddi ciddi plan proje yapilmasi gerekir.
Tahmini maliyeti kestirmek de inanin cok zor, ancak cok ciddi rakamlara hazirlikli olmanizda yarar var.
işin sunucu boyutu hakkında neredeyse hiçbir bilgim yok. projeme güveniyorum. yani tutma ihtimali çok yüksek mini bir facebook olabilecek kadar iddialı bir proje. ve proje tüm dünyaya hitap edebilecek birşey. ama işin teknik kısmı hakkında çok bilgim yok. nasıl bir sistemle başlamalıyım daha sonra ihtiyaç halinde geliştirmem mümkün mü?
canlı yayından kastım mesela periscope gibi o an millet izleyebilecek. ve daha sonra bu videolar kaybolmayacak. sistemde mevcut kalacak. daha sonra da izlenebilecek.
projenin kurulumundan kazanç sağlama anına kadar hesap ettiğim yaklaşık zaman 8-10 ay gibi bir süre. çok yüksek tutarlardan kastınız ne kadar. aylık verebileceğim maksimum tutar aşağı yukarı 400 tl gibi bir şey. olur. tüm bu projeye reklam çalışmaları da dahil 10 bin tl civarı bütçe düşünüyorum.