Merhaba arkadaşlar
Öncelikle düşündüklerimi biraz daha sade biçimde yazıya aktaramadığım ve yazının uzun olmasından dolayı hepimizden özür diliyor, sabırla yazının sonunu getirecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.
Bu yazıda amacının dışında kullanılan
backlink,
sosyal paylaşım siteleri,
tanıtım yazıları ve
özgün makale kavramlarına değineceğim.
Forumda birçok arkadaş Seo konusunda tavsiyeler veriyor, backlink alın, sosyal paylaşım sitelerinde linklerinizi paylaşın, tanıtım yazısı alın, yazılarınız özgün olsun ve benzeri.
Biz ne yapıyoruz sitemizle alakası olmayan sitelerden backlink alıyoruz, arkadaş sayısı 1-2 olan yüzlerce facebook, twitter, gmail hesapları açtırıp sitemizdeki konuları bu sahte hesaplardan paylaşıyoruz. Sitemizle alakalı yada alakasız sitelerden tanıtım yazıları alıyoruz ancak tanıtım yazısı aldığımız siteden kendi sitemize nerdeyse sıfır ziyaretçi geliyor, tanıtım yazısı satan arkadaş konuyu en ücra köşelere atıyor.
Forumda makale yazdırıyoruz 100 kelimesi 1.5 TL'den. Maksat konu özgün olsun, ziyaretçinin konuyu anlayıp anlamaması önemli değil. Konunun anlamlı olması da önemli diğil. Konuyla alakası olmayan şeyleri serpiştiriyoruz konunun içine ve kelime sayısını artırıyoruz. Ama, mutlaka, ile gibi bağlaç ve edatlarla dolduruyoruz makalemizi.
Saçma olsun özgün olsun mantığı güdüyoruz.
Bütün bunların sonucunda interneti deyim yerindeyse çöplüğe döndürdük.
Bütün bu yanlış uygulamaları yapıyoruz, bir sonuç alamıyoruz ya da kısa süreli bi yerlere getiriyoruz internet sitemizi fakat bir süre sonra google bir güncelleme yapıyor ve ziyaretçi sayılarımız tabana vuruyor. Niye çünkü yaptıklarımız çok yanlış uygulamalar. Neden bu sonuçlarla karşılaşıyoruz.
1- Backlink Alırken Yapılan Hatalar
Backlinkin mantığı nedir, insanların beğendiği ya da faydalı bulduğu internet sitelerini diğer insanlarla paylaşmak istemesi.
Dolayısı ile doğal yoldan alınan backlinkler kalıcıdır. Çünkü insanlar yararlı buldukları internet sitelerini 3 ay sonra faydasız olarak görmeye başlamaz. Tabi biz backlinki doğal olmayan yollardan kısa süreli satın aldığımızda, bu sürenin sonunda site sahibi linki kaldırdığında, elde edilen linkin yapay yollarla elde edildiği ortaya çıkacaktır.
Ayrıca insanlar beğendiği internet sitelerini(doğal yollarla) her sayfanın footer diye tabir ettiğimiz kısmına eklemezler. Ayrı bir sayfa oluşturarak beğendiği ve faydalı bulduğu internet sitelerini eklerler. Örnekler:
https://www.tbmm.gov.tr/baglantilar.htm http://www.korusigorta.com.tr/yararl...spx?pageID=514 http://www.gumrukleme.com.tr/yararli-baglantilar/ http://www.netafim.com.tr/links-content
Yukarıda doğal bağlantı nasıl alınır örneklerle gördünüz. Yukarıdaki hiçbir sitenin footer kısmında bi link göremedim ve doğal yollarla backlink alan sitelerin hiçbiri de o şekilde backlink almaz.
Dolayısı ile yapay yollarla aldığınız backlinklerin bütçenizden götürdüğü dışında herhangi bir getirisi olmayacaktır.
Peki ben nasıl olur da sitemi doğal yoldan backlink alırım diyorsanız sitenizi ziyaretçiye beğendirerek yapabilirsiniz. Yapay yollardan kalıcı backlink elde edemezsiniz.
2- Sosyal Paylaşım Siteleri Yapılan Hatalar
Backlink mantığına dayalı bir sistemdir. İnsanlar beğendikleri ve faydalı buldukları şeyleri paylaşmak isterler. 240 arkadaşımın olduğu facebook sayfamda bişiy paylaştığımda arkadaşlarım yorum yaparlar, paylaştığım internet sitesini ziyaret ederler, beğenirler. Kısacası arkadaşlarımla paylaştığım site arasında bir etkileşim olur.
Ancak biz ne yapıyoruz. Yüzlerce fake hesap açtırıp bir konuyu yüzlerce kez paylaşıyoruz ancak internet sitesine facebook paylaşımlarından gelen ziyaretçi sayısı 0. Ortada doğal olmayan yapay bir müdahale olduğunu hemen anlıyoruz değil mi. Google algoritması da anlıyor bu yapay müdahaleyi ve dolayısı ile yapay facebook, twitter paylaşımlarının yararını göremiyoruz.
Peki ben nasıl olur da sitemi doğal yoldan paylaştırırım diyorsanız içeriğinizi ziyaretçiye beğendirerek yapabilirsiniz. Yapay yollardan yapamazsınız.
3- Tanıtım Yazısı Alırken Yapılan Hatalar
İnsanlar faydalı bulduğu internet sitelerini facebookta paylaştığı, backlink verdiği gibi aynı zamanda kendi bloglarında ziyaretçilerine tanıtmak isterler. Ziyaretçileri de bu faydalı siteyi farketsin isterler.
Ancak biz ne yapıyoruz günlük ziyaretçi sayısı 20k, 30k, 50k olan sitelerden tanıtım yazısı alıyoruz ama günlük 50.000 ziyaretçisi olan internet sitesinden tanıtım yazımızı okuyup da gelen 10 kişi olmuyor. Mantıklı geliyor mu? Eğer doğal yollardan sitemizi tanıtmak isteseydi site ana sayfasında manşet bölümüne ekleyecekti ya da diğer kategorilere ekleyecekti ve yüzlerce kişi internet sitemizden haberdar olacaktı. Bunun doğal sonucu olarak ta tanıtım yazımızı yayınlayan internet sitesinden kendi sitemize ziyaretçi akışı olacaktı. Ancak yapay yollarla bu işi yaptığımız için tanıtım yazısı aldığımız site, tanıtım konumuzu sitesinin en ücra köşelerine atıyor ve kendi ziyaretçileri tanıtım yazımızı görmüyordu. Konuyu görmeyen ziyaretçi bizim sitemize gelmiyor ve aldığımız tanıtım yazısının bir hayrını göremiyorduk.
4- Özgün Makalede Yapılan Hatalar
Burada kendimize soracağımız soru şu. Her özgün makale faydalı makale midir? Örnek üzerinden gidelim. Konumuz İstanbul'un Fethi olsun. 200 kelimelik bir makale yazdırdık. Makaleyi yazan da edebiyatı döktürdü ve İstanbul'u kimin fethettiğinden, ne zaman fethettiğinden bahsetmedi. Savaşın hangi devletler arasında olduğundan bahsetmedi araya yorumlarını yatarak 200 kelimeyi doldurdu ve biz de makaleyi internet sitemizde yayınladık. Sırf özgün diye kaliteli makale değeri görecek mi bu makale. Siteye giren ziyaretçi zaten dandik bir makaleyle karşılaştığını anlayacağı için siteden hemen çıkacak hemen çıkma oranınız yükselecek, facebook sayfasında paylaşmayacak ve internet sitesi varsa sitenize bağlantı vermeyecek.
İşin özü seo dediğimiz şey siteyi ziyaretçiye sevdirmek ve ziyaretçinin rahat kullanabileceği bir yer haline getirmek. İçeriğiniz ne kadar kaliteli olursa olsun sitenizin arka planı gözü yoruyorsa, başlıklarınız çok cırlaksa, ya da konularınızda sosyal paylaşım butonları olmadığı için sizin konunuzu paylaşamıyorsa yine bi yerlere gelemeyeceksiniz.
Eğer sonuç almak istiyorsanız aşağıdaki 10 emiri uygulayın.
1- Siten hangi alanla ilgiliyse o alanla alakalı sitende bilgi eksiği olmasın.
2- Ziyaretçi okuduğu makaleyi beğensin.
3- Ziyaretçi girdiği sitenin tasarımı beğensin. (Arka planı, renk tonları)
4- Ziyaretçi siteyi rahat kullanabilsin.
5- Ziyaretçi beğendiği zaman her türlü paylaşır. Her konunda sosyal paylaşım butonları olsun.
6- Ücretli backlinklerden uzak dur.
7- Ücretli tanıtım yazılarından uzak dur.
8- Ücretli makale yazdırmaktan uzak dur. (Profesyonel editörleri hariç tutuyorum)
9- Paradan uzak dur. (Şaka *** şaka

)
10- Öldürmeyeceksin