Ben kendi adıma Google'ın çok önemli algoritma değişiklikleri ve güncellemelerini hep bu bloglardan duydum. Ve sitelerimi ona göre geliştirmeye çalıştım. Gençliğimizde hepimiz black hat tekniklerini fazla fazla kullandık. Zamanla bunların geçici çözümler olduğunu, webde istikrarı sağlamanın yolunun ufak tefek merdivenaltı tekniklerden geçmediğini ben kendi adıma anladım.

r10 da yapılan paylaşımlar için forumun bu bölümünde ipucu öneki koymuşlar. Bazıları bu paylaşımlarla ilgili çok büyük beklentilere giriyor. Birisi gelip bir ipucu paylaşacak ve herkesin sitesi üst sırada çıkacak sanki. Öyle bir dünya yok. Okursunuz, araştırırsınız ve okuduklarınızı uygularsınız. Serp sonuçlarını sürekli takip ederek çok daha fazlasını kendiniz öğrenirsiniz. Ancak bir üstadım her zaman der ve ona sonuna kadar katılıyorum; SEO konularında hiçbirimizin hayatı her şeyi test etmeye yetmez. Bırakın insanlar çeşitli nedenlerden dolayı tüm bildiklerini paylaşmasınlar. Paylaştıkları kadarıyla bile birçok insana faydalı oluyorlar.

Ben kendi adıma insanları takip ederek ve yazılanları uygulayarak çok şey öğrendim. Örneğin webde asla yalnızmış gibi davranmamamız gerektiğini, bazen performansı artırmak için backlinkten çok daha etkili olabilecek yollara başvurabileceğimizi ve bu sayede başarılı olabileceğimizi düşünüyorum. Soranlara elimden geldiğince bilgi vermeye ve yardımcı olmaya çalışıyorum. Ama tüm bildiklerimi bir veya birkaç makaleye sığdıramam. Ayrıca satır satır yazıp da paylaşır mıyım bilmiyorum. Paylaşanlara nasıl burun kıvırıldığını gördüm. Fakat kısaca Misafir sen benim bildiğim çoğu şeyi bilmiyorsun. Ben de senin bildiğin bazı şeyleri. Bir de SEO otoritelerini düşün. Paylaştıkları kadarı bile bence üzerinde çalışıldığında çok çok faydalı. Örneğin geçenlerde bir program paylaşmışsın. Ben de sana dedim bu daha önce Dejan SEO tarafından test edildi ve işe yaramadığı söylendi. Blogunu takip etmiş olsaydın boşuna kod yazmak için vakit kaybetmemiş olacaktın. Çünkü Moz da dahil olmak üzere çoğu blogda bu tür teknikler zamanında test edilmiş ve sonuçları paylaşılmıştır. En ufak bir şeyi bile test etmek için onlarca siteyi kullanmak gerekir. Bir site üzerinde denemek karar vermek için yeterli değil. Hal böyleyken bana önemli ne öğrendin, ne biliyorsun diye soruyorsun. Bana göre öğrendiğim çoğu şey önemli. Tüm öğrendiklerimi bir iki cümle ile özetleyip anlatabileceğime gerçekten inanıyor musun?