benim en çok korktuğum şey şimdi bir yerimiz yansa canımız acıyor ya saçımıza başımıza dişimize gözümüz gibi bakıyoruz.
Öldükten sonra böyle vücudumuz herhangi bir hayvan ölüsü gibi kurtlanacak kemik haline gelecek bu gerçeklik beni ürkütüyor
Ölüm kötü birş ey maalesef yani sonsuzluk falan falan ölümle ilgili her şey her bir detay kötü.
Mevlana hazretleri ölümden çok bahsetmiştir; ölüm günüm, düğün günümdür.
Alıntı:
Mevlananın ölüm konusundaki ilk tespiti, sıradan insanın ölümü yanlış anladığı yönündedir. Ona göre ölüm korkutucu bir şey değildir. Ölümden korkmak aslında kişinin kendisinden korkması demektir. Zira, herkesin ölümü kendisi gibidir ve ölüm, kişinin dünyadaki yaşantısı ile orantılı olacaktır. Bir benzetme yapmak gerekirse, der Mevlana, ölüm bir ayna gibidir ve ona bakıldığında o, kişinin herkes tarafından görülebilen yüzünü değil, kişinin gerçek karakterini yansıtır. Eğer güzelsek veya Mevlananın sözleri ile;
eğer bir Türk kızı gibi isek
-, bu güzellik aynada oluşacak ve ayna bunu yansıtacak, fakat eğer kara isek ayna da kara olacaktır.
Mevlanaya göre yokluk anlamına gelen bir ölüm yoktur. Ona göre ölüm ve hayat aynıdır. Aslında hepimiz bir varlık denizi içinde yüzmekteyiz ve ölüm sadece, bir varlık aleminden diğer bir varlık alemine intikal sürecidir.
O, ölümü bir mihenk taşı olarak görür ve ölüm olmayan bir dünya, gerçek altınla sahte altının ayırt edilmesinin mümkün olmadığı bir çarşı gibidir. Mevlana ölümü cevizin kabuğunun kırılmasına benzetir ve Eğer içini tam olarak doldurmuşsa, bir ceviz kırılmaktan neden korksun ki? der.
Mevlanaya göre ölüm bu dünya hayatına değer katan bir şeydir. Ölümü unutanlara hayret ederek şöyle der; Ölüm sürekli olarak ve her an sana geliyorum diye bağırır. Davuluna derisi yırtılırcasına kuvvetle vurur, fakat sağır insan bu ikazları ve uyarı seslerini ya hiç işitmez veya işitmiyormuş gibi yapar.
---------------------
Taş olarak ölmüştüm, bitki oldum.
Bitki olarak öldüm ve hayvan oldum.
Hayvan olarak öldüm, o zaman insan oldum.
Öyleyse ölümden korkmak niye?
Hiçbir sefer kötüye dönüştüğüm,
Ya da alçaldığım görüldü mü?
Bir gün insan olarak ölüp,
ışıktan bir yaratık,
rüyaların meleği olacağım.
Fakat yolum devam edecek,
Allahtan başka her şey kaybolacak.
Hiç kimsenin görüp duymadığı bir şey olacağım.
Yıldızların üstünde bir yıldız olup,
Doğum ve ölüm üzerinde parlayacağım.
----------------------
Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız!
Bizim mezarımız Ariflerin gönüllerindedir.