Bugün sizlerle bir siteyi paylaşmak istiyorum. Yaklaşık 7 sene faaliyetteymiş. 2 sene önce bir arkadaşım sigarayı birden kesmişti ve bir daha hiç içmedi kendisine hangi kaynaktan yararlandığını soracaktım ancak bırakma niyetim pek yoktu sormamıştım ancak geçenler bunun için uğraşıyordum hatta ilaç almak için hastaneye gittim sonra geri vazgeçtim ilaçsız bırakacağımı söyledim kendime aynı gün arkadaşla denk geldik ben sana bir reçete yazayım dedi baktım kağıda bir şeyler yazıyor meğerse sitenin adresini yazmış.
Neyse siteye 2 gün sonra girdim okumak için okurken de canım bir sigara çekti yaktım içtim. Bir kerede bütün detayları okuduktan sonra sigarayı tekrar yakmadım gerek duymadım. İlk gün hiç zorlanmadım ikinci gün ise tahminimden daha çok sigara içme isteği duydum ancak defalarca beynime vurduğu halde yakmadım. Bunun sırrını sizde okuduktan ve anladıktan sonra kendinizce çözebilirsiniz. 3. gün içindede canım çekti ve dördüncü günde azalarak bu istek devam etti beşinci gün ise içme isteğim veyahut bir eksiklik hissetmiyordum. Zaten sigarayı ilk günlerde içmemek daha zorlayıcı olanı, burada da bir hata ediyoruz, bu isteğin hiç kesilmeyeceğini sanıyoruz halbuki dişimizi 3-5 gün sıkacağız sadece daha sonra da vücudumuz toparlandığı için cesaretimiz yerine geliyor.
Aslında sigarayı bırakmak için irademizle bir savaş veriyoruz ve en baştan kayıp etmiş oluyoruz çünkü kazanamayacağımız bir savaşa girişiyoruz. Düşünün sigarayı hem içmek istiyoruz hemde aynı zamanda bu illetten kurtulmak istiyoruz, kendimizle devamlı çelişiyoruz büyük bir tezatlık söz konusu. İşte bunun altında yatan sırrı çözmemiz işimizi çok kolaylaştırıyor.
Savaş verdiğimiz düşman kim? içme isteği ile yani kendimizle bir savaş veriyoruz desek yanlış olmaz. Ancak biz düşmana ne kadar güçlü bir darbe indirirsek indirelim yine düşmanın koruma kalkanını aynı güçte oluşturan da kendimiz oluyoruz. İçme dürtüsüne kayıtsız kalmamız savaşa girmememiz gerekiyor. Şöyle düşünün eğer sigarayı biranda unutmuş olsaydık yani hafızamızdan silinmiş olsaydı, nikotinden kaynaklı eksiklik hissettiğimizde ne yapardık? Belki bolca yemek yerdik su içerdik ama sigarayı hatırlamadığımız için içemezdik. İşte birazdan paylaşacağım sitedeki verilen bilgilerde bunu başarmanızı sağlıyor ve içinizdeki çelişkiye son vermenize neden oluyor, kontrolü elinize alıyorsunuz ve aslında daha önce bu kontrolün hiç elinizde olmadığını fark ediyorsunuz.
Sigarayı bırakmak gözümüzde büyüttüğümüz bir olgu bu yüzden bırakmanın çok zor olduğunu düşünüyoruz ve çoğu kişide işte bu yüzden sigarayı bırakmayı bile denemiyor çünkü başarılı olamayacağını sanıyor. Aslında aksine sigarayı bırakmak sandığımızdan çok daha kolay fakat doğru yöntemi tekniği uygulamak gerekiyor.
Kaynakların neredeyse çoğunda verilen bilgiler videolar vs. hep size bir şey anlatmaya çalışarak sigarayı bırakmanızı sağlamaya çalışıyor.
Peki şu sözü hatırlıyor musunuz? İsteyerek içiyorum! Hayır böyle bir şey kısmen söz konusu değil. Böyle diyen birisine o halde isteyerek 3 gün içme görelim bakalım diye cevap verebiliriz.
Konuyu uzatmak istemiyorum ve kafanızı karıştırma ihtimalinden de çekiniyorum ama bunları belirtmek istedim okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Unutmayın ilaçla da bıraksanız başka yöntemlerle de bıraksanız denk geldiği içinde bırakmış olsanız tekrar başa dönmeniz çoğunluğa baktığımız zaman kaçınılmazdır. Siz sigarayı bırakmıyorsunuz bağımlılığınızdan kurtulmaya çalışıyorsunuz bunu çok iyi idrak etmek gerekiyor bence.
Sigarayı bıraktığım zaman, film izlerken yada örneğin çay içerken hiç aklımda yokken sigara iç diye bir ses duydum ara ara. Bakın işte bunu beyin otomatik olarak yapıyor sizden kaynaklanmıyor. Hemen kısaca bilmeyenler için alıntı yaparak Pavlov'un köpek üstündeki deneyinden bahsedeceğim.
Pavlov'un köpekler üzerinde yaptığı klasik koşullanma deneyleri ünlüdür. Köpeğe ilk olarak birkaç kez zil çalınır. Fakat köpek tepki vermez. Sonradan et verilir. Köpeğin salyaları akar. Sonra et ile birlikte zil çalınır. Daha sonra et verilmediği halde zil çalındığında köpeğin salya salgıladığı görülür. Şartlı ya da şartlandırılmış refleks denen olay da budur.
Gördüğünüz gibi aslında bizler sadece sigaradan nikotinden vazgeçmiyoruz bundan dolayı bıraktıktan sonra sigara ile bağdaştırdığımız özdeşleştirdiğimiz şeyler bizleri içmemiz için sürekli tetikliyor ve başarılı diyeceğimiz bir şekilde uzun bir müddet bırakmamız mümkün olmuyor. Bunları engellesek bile bir yerde birisi uzatıyor yak bir sigara diyor. İşte bu yüzden kontrolü ele almamız gerekiyor. Bu sitede anlatılan yöntem bana göre sigarayı bırakma yönteminden ziyade kendimizi anlamamızı sağlayan bir tekniktir. Kendimizi anladığımızda neyi isteyip istemediğimizi fark ederek içimizdeki çelişkilerden kurtuluyoruz.
Birisi size sigaranın verdiği zararın sadece 10 da birini verse ne yapardınız? Onu hayatınızdan silerdiniz belkide düşmanınız olurdu. Ama hem kendimizi zehirliyoruz hemde isteyerek içtiğimizi varsayıyoruz. Sigarayı bıraktıran malum ilacı alacağım zaman bir arkadaşımı da teşvik etmek istedim önce tamam dedi arkasından uzunca düşündükten sonra yok ben ilaç almayacağım dedi. Sebebine gelince bırakmak istemiyorum dedi. Halbuki bırakmak için çok çaba sarf etmişti.
Kendi kendimizi kandırmaktan vazgeçmeliyiz. Siteye girdiğinizde de aynı yanılgıya düşmeyin. Kendi kendinizi kandırmayın. Siteye girin ve sadece bir saatinizi verin. Bırakacağım yada bırakmayacağım düşüncesi yerine bilgi edinmek için okumaya başlayın ki kendi kendinize koruma kalkanı yaratmayın. Tabii ki bu kandırmaca kendisini çeşitli şekillerde gösterebilir size yutturmak için. Bu nasıl bir teknik beğenmedim, bu nasıl bir saçmalıktır, amatörce bilgiler verilmiş gibisinden aklınıza düşünceler gelebilir. Es geçin bu düşünceleri. Lakin yinede bırakma isteğiniz o an yada o günlerde az çok mevcutsa okumanız daha etkili olacaktır çünkü hemen bırakmanız mümkün. İşi uzatmaya gerek yoktur.
Bir kandırmaca da burada yatıyor. Daha sonra bırakırım, yarın bırakırım, yaş günümde kendime hediye vereceğim, yeni yılda bırakacağım, azaltarak bırakacağım. Yok arkadaş inanın kendimizi oyalayarak kandırıyoruz. Yaşlı bir kişi vardı, 65 yaşında. Bırakacağım ama daha zamanı var demişti bana o anda tank etti beynimde. Bu iş mezarda bitecek gibi görünüyordu. Ha 20 yaşında ol ha 40 yaşında yaşın bu işle bir ilgisi yoktur sadece yalanlarımızın ardına gizlenmiş bir bahanemiz. Adama bakıyorum 55 yaşında 30 senedir içiyor, bende diyorum ki daha 15 senedir içiciyim içeyim biraz daha. Hani forumda yada başka yerde ticaret yapıyoruz karşıdan para bekliyoruz vereceğim vereceğim diye oyalayıp duruyorlar. Tamamda arkadaşım gün versene bana isterse bir ay geciktir ama gün ver. Gün alamıyoruz çünkü aslında işin gerçeği vermeye niyeti yoktur sallar bizi. Başkaları bizi kandırırken kötü insan olurlar, kin besleriz nefret duyarız. Ama en büyük darbeyi kendi elimizle vuruyoruz. Ve kendimize hiç kızmıyoruz ne hikmetse.
Yoksa sigara bir kaçış mı? Hayatı yada kendimizi değiştiremeyeceğimizi sandığımız için boyun eğiyoruz biat ediyoruz kendi cezamızı kendimiz kesiyoruz. Evet ister inanın ister inanmayın bu doğrudur, buna yanlış bile diyemem. Çünkü insanlar kendilerini iyisiyle de kötüsüyle de sınarlar farkında olmadan. Birisi hapishaneyi seçer bile bile diğeri özgürlüğü. Suç işleyerek hapishaneye girmesi aslında önemli değildir çünkü girmek istemese suçta işlemez kendi elinde olan bir şey. Sigarayı bıraktıktan sonra tekrar dönme oranımız çok yüksek, neden dönüyorsun? Geri döneceksin o halde neden bırakmıştın. Bıraktın o halde neden geri dönüyorsun. Asıl mesele bırakmak değil tekrar başlamamak. Sigarayı bırakmıyorsunuz, bu bir yaşama dönüş operasyonudur yeniden bende varım bu oyunda dediğiniz andır. Kendinizi neden dolayı cezalandırıyorsunuz bile bile göre göre? Nefsinizi köreltmenin başka alternatifleri de vardır onları araştırın ve hayatınıza daha güzel olarak devam edin.
Bu yazdıklarım bazıları için geçerlidir bazıları için kısmen geçerlidir bazıları için ise geçerli olmayabilir. Lakin sigarayı neden içtiğimizin nedenlerini gerekirse tek tek irdelememiz üstünde durup düşünmemiz gerekiyor. Yoksa geri dönüyoruz ve neden geri döndüğümüzü bile bilmiyoruz bir cümle ile de bunu özetliyoruz; isteyerek içiyorum! Ben içiyorum kime ne! Hadi canım sende palavra bunlar. Her gün bırakmayı düşünüyorum her günde içmeye devam ediyorum peki kendime ne zaman kızmaya başlayacağım? Hastalık beni bulduğunda... Bir şey olmaz diye kendimi avuturken gökten yıldırım gibi biranda nereden geldiğini fark etmeden yatağa düştüğümde ah diyeceğiz kendimize veryansın edeceğiz ama yinede ağlamayacağız çünkü kendi düşen ağlamaz.
Uzun uzun yazdım belirtmek istediğim bazı noktaları da unuttum ama umarım işinize yarar. Sizde üstünde pek durulmayan noktaları belirtebilirsiniz, uzun uzun konuşalım. Gençlerimizi bu bataklıktan çıkarmanın yollarını arayalım tabii öncelikle kendimizi.
Sitemiz
http://sigara.tv/
Sigarayı bırakmaya çalışan birisinin uzunca araştırmalarından sonra kendince etkili bulduğu yöntemi 21 adımda yani 21 parça olarak anlatmaya çalışmış. Bu siteden faydalanan 2 arkadaşım şuan sigara içmiyor bende onlara katılmış bulunuyorum. Bilgileri sitede paylaşan arkadaşımız belirtmiş ama bende belirteyim okurken işe yarar mı acaba, bırakabilir miyim acaba diye hiç düşünmeyin bu şekilde yine kendinizi kandırmış olursunuz. Amacımız sigarayı bırakmak değil kontrolü elimize geçirmek.
Yazılanları ayrıca seslendirerek video olarak paylaşmışlar. Ben okumayı tercih ettim çünkü üstünde durarak yavaşça sindire sindire anlamak istedim ve bu sayede hem mola verdim hemde kendi fikirlerimi de gözden geçirdim.
Okuduktan sonra eğer bırakırsanız ara ara tekrar baştan başlayarak okumanızı öneririm, örneğin 2 gün sonra yada canınız çok içmek isterse yine okuyabilirsiniz. Bir kere okudum anlamadım yada başaramadım demeyin sakın, işin sırrını özümseyin ve bırakana kadar kontrolü devrana kadar umudunuzu yitirmeyin.
21 adımın tek tek yer aldığı linklerin bulunduğu sayfa
http://sigara.tv/kendi-kendine-sigar...ntemi-ucretsiz
Sitenin reklamını yapmış gibi oldum malum burası web master forumu aklınızdan geçmesi doğaldır. Siteyi hizmete sunan arkadaşta kendi çalışmalarını yararlı olacağını düşündüğünden dolayı daha çok insana ulaşmayı hedeflemiş bizimde bunda bir katkımız olur inşallah.
Bu linkten gönderilen yorumları okuyabilirsiniz.
http://sigara.tv/node/298
Bu arada belirtmeyi unutmayayım. Şahıs tarafından yazıldığı için işin bilimselliğine değinilmemiş hatta insan ruhuna falan değinmiş yazısında ama siz o noktalara takılmadan okumaya devam edin, belkide nasıl bıraktığınızı bile anlamayacaksınız. Ama önemli olan bırakmanız zaten üstünde durup düşünerek kendi yorumlarınızı katarak yine kendinizi engellemeye çalışabilirsiniz.