JackBlack adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bence herşeyden önce, yerine getirilecek vaatlerin kime hizmet edeceğidir.
Burada yüksek personel gideri, vergi gideri, şu gideri-bu gideri diye yazmak, çizmek yerine, bant darlığı ve alt yapıların fiyat yüksekliğini tartışalım, dem vuralım önce.

Selçuk bey bir mesajında; "100 Gbit? Kim kaybetmiş 100 Gbit'i de biz bulalım " demiş, doğru fakat eksik söylemiş, 2004 yılında, öncü bir şirketin kurucusu olarak.
Bugün Amerika'da, Minneapolis eyaletinin vatandaşları evlerinde 10 gbit internete geçmişken, biz veri merkezlerinde halen 1 gbit havuz hattı kullanıyoruz. (Minneapolis'de 1 gbit= 65 $ / 10 gbit= 399 $)

2004 yılından bu yana sektörün içerisinde olup, işi bu kadar iyi bilip, yatırımcı pozisyonunda yer alırken, yıl 2015, halen tek tartıştığımız konu hat ve trafik ise, öncelikle geçmişten-günümüze yapılan yatırım yanlışlığından söz edebiliriz bence.

Sizin parasal yatırım hacminiz dünden-bugüne oldukça büyük iken, 2004 yılından bu yana kurumsal olarak işin içerisinde olup, dünya standartlarını gördüğünüz, fiyatlarını bildiğiniz halde, ilgili kuruma (Türk Telekom) yatırımı yaptıramayıp, omurgayı genişletemeyip, Amerika'da ki, İngilterede ki, Fransada ki veri merkezlerini geçtim, evlerde bulunan internet hızları ile bile rekabet edemediğimiz için, bugün hız denildiği zaman, ne acıdır ki, ancak gülüp geçebiliyoruz.

Benim sizden 11 sene sonrası için beklentim; biraz daha fazla öngörü sahibi olup, mevcut imkanları biraz daha zorlamanız olacaktır.
Bu ülkenin alt yapılarını sizin gibi yatırımcılar güçlendirdi, güçlendirmeye devam edecek, sizin hedefleriniz küçük olduğu sürece, 100 gbit hat değerleri bizim için hep hayal olarak kalmaya, muhabbetler arasında rakam olarak kalmaya devam edecektir.



NOT: Sizi kırmadan, tarafsız olarak gözlemlerim ile eleştirmeye gayret ettim, yanlış anlaşılma olmasın lütfen.

Öyle diyorsunuz ama 10 Yıl önce konuşulan rakamlar 1M / 10M hayallerde ise 100M ler vardır. Bant genişliğinin bugünkü trafik ve teknolojilerde de ne kadar yeterli olduğunu iyi seçmek gerekli bence.

Örnek olarak kalite'nin bir tanımı vardır . siz 250 tane vida sıkacaksanız
A. siemens 1 milyon kez garantili
B. çin malı 251 kez garantili

B ürünü sizin için daha kalitelidir.


Kalite; alışılmış anlamı ile “en iyi”dir. Daha geniş anlamda kalite “amaca uygunluk derecesi” olarak tanımlanabilmekte ve bu kavram malı kullanacak olan kişinin ihtiyaç ve ödeme olanakları ile de ilişkilenmektedir. Bir başka şekilde kalite; “İnsan yetenekleri ile müşteri beklentilerinin buluşma noktası” olarak tanımlanabilmektedir.



Böyle göz önünde bulundurulursa. Forumda %90 dan fazla bir kitle için 1G hat bile beklentisinin ve ihtiyacının çok çok üzerinde. Çok büyük portallar barındırıyoruz 100Mbit hattı geçmiyorlar.

Bant genişliği bir hız ibaresi değildir. Bir otobanın daha çok şerite sahip olması gibidir. Enlemesine tüm şeritler dolmadan araçlar 80km/s ile gidiyorsa yanda 20 şerit daha olması mezuyu değiştirmez.


Evlere verilen bağlantıda ise noktadan noktaya 1G ya da 10G erişebilmelerinin biraz imkansız olduğu kanısındayım. Veri merkezinden ya da x bir noktadan çıkıp bütün rotayı %90 bile koruyarak gitmesi bence mucizevi olurdu. Ama bir veri merkezi hattı planlanırken bu durumda olabildiğince net gidiş planları yapılır ana poplara ve saturasyon olacak yerlere giderken