Yurtdışındaki bilgilerde hata var,
Exchange pointlerden internet alamazsınız, sadece ara bağlantı alırsınız, internet almanız şart... Onda da sıfır kapasite ile genelde TR'dan daha ucuza olmaz.
Elektrik fiyatları gelişmiş avrupa ülkelerinde bizim ülkemizden daha pahalıdır. Özel anlaşmalar yapan firmalarda ucuzmuş gibi görünen ama aslında bizimkine yakın fiyatlar ortaya çıkacaktır. Bu noktada ana konu büyüklük noktasıdır...
Datacenter solutions kısmında sorun yok, fakat burada hem çok ucuza servis isteyip, hem desteği her türlü datacenterdan bekleyip, hem de son kullanıcıya karlı satışı sadece bayiler yapsın düşünceniz var ise burada haksızlık var. 2 markalı yapı bence en doğru çözüm gibi duruyor.
Gelişmiş avrupa ülkesine kurmak zorunlu mu? Ben mesela Macaristan'da ikamet ediyorum. Burada elektrik fiyatları sanıldığı kadar pahalı değil. Ek olarak evde bile internet hızım 1000 mbit/s garanti edilen miktar ise 300 mbit/s ve ödediğim ücret TL karşılığı 70 TL. Şahsi olarak burada ben 1 adet datacenter açacağım araştırmalarımı yapıyorum, Avrupayı sadece Almanya Fransa Hollanda olarak görmekten çıkarsak, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan'ı dahil edersek uygun fiyatlar bulunacaktır. EURO kullanmayan Avrupa birliği ülkeleri her zaman avantajlıdır.