bir veri merkesi hariç tüm veri merkezlerinde dostlarım arkadaşlarım var daha 2000 tl nin üstünde maaş alanına rastlamadım duymadımda ülkemizde bu kadar işsiz işinde uzamn varken kim okadar maaş verir verende varsa buyursun maaş bordrosunu paylaşsın burada hep banacılığı bırakın herkes kendi kesesini düşünür. Bir iş yapıcaksanız elbet alt yapsınız sağlıcaksınız yatırmını yapıcaksınız ama bu yatırımıda uzun vadede değil kısa vadede çıkarmak için müşteriyi ezmiceksiniz sömürmüceksiniz bu böle olduğu sürece bu ülke de hiç bir iş yapılmaz 1-2 ay müşteriyi tutar sonra kaçırırsınız sonra vay anam ben zarar ediyorum uzun vadeli düşüneceksiniz yeri geldiğinde 0 kar payı ile çalışacaksınız kalitenizi güveninizi oluşturduktan sonra müşteriyi kaliteye inandırdıktan sonra fiyat politikanızı oluşturacaksınız.1-2 makinası olan barındırmacıyı 1-2 makinası olan kiralayıcıyo olmasada olur deyip hizmet vermemek aşağılamak küçük görmek en büyük hatadır unutmamak gerekirki sektörü ayakta tutan küçük ölçekli yatırımcı o 1-2 makinası olan müşteridir.
Şuan OVH ye aylık 160 tl kira ödediğim makina var 300 mb garanti hat sınırsız trafik
e31245v2 32 gb ram 4 tb disk bu fiyata neden sizler veremiyorsunuz yada veriyorsunuzda bizimmi haberimiz yok yada veriyorsunuzda bizmi almıyoruz
Burda salayı spd yi dgn yi kastetmiyorum genel olarak türkiyedeki veri merkezlerini kast ediyorum.
Sonuç olarak
Türkiyedeki Hat birim fiyatı belli nerede ise dünyanını en pahalı en kötü internet ve alt yapısını kullanıyoruz. En pahalı yağmurlarda kesilen enerjisini kullanıyoruz ve En önemlisi En yüksek vergiyi ödüyoruz.
Yurt dşında ise yabancı yatırımcıya ve yatırımcısına önem veren . Verdiği sağladığı alt yapısı kaliteli olan düşük vergi oranları düşük maliyetli hizmet veren ülkeler varken
Neden türkiyeye Yatırım yapayım. Özelliklede para sıkıntım yok ise işi biliyor isem.
Burada yer alan datacenterlar için konuşuyorsun IBM datacenter'ında çalışan arkadaşlarım var. Olması gereken statu ve yer onların taşıdığı yer ve kitle. Bu yüzden vizyonda çok farklı noktalardan bakıyoruz. Ayrıca ucuza yapalım herşey en iyi olsun hizmet olsun kalite olsun ürün olsun vs vs vs vs. Bu ya size zarar açar ya firmaya böyle bir dünya yok maalesef. Peşinde olduğunuz şey 3 tl ucuza alayım 1 tl ucuza satayım 2 tl ile gün kurtarayım , veri merkezi zarar etsin sürümden kazanır bilmem ne . böyle bir çalışma anlayışı olamaz.
Bugün biz juniperden bir destek talep ettiğimizde Backcharge uygulanıyor. Yani bakımın alınmadığı yıllara ücretlendirme ve support'un yoksa destek bileti bile atamıyorsun. Support rakamıda ertesi gün destek için ürüne takılı olan her işlemciye ayrı fiyatlandırılıyor. Olması gereken de budur. İşte o zaman prof. hizmetler sende sunabilirsin. Daha yeni yaşandı semelenin stoage arızalandı kötü bir firmamı ? hayır ama ne kadar bedelin altına yığıldılar şimdi. O zaman ne diyeceksiniz ? firma sadece kazandığı ile kendini döndürmeyecek. Yatırım planları olacak, vergi kaçırmayacak , personelini mutlu edecek, sana hizmet sağlayacak....v.s. sonra ?
Bırakalım bu hayalleri bu ülkede vergi denen bir sistem var ve bu sistem doğrultusunda ilk aşamada ödediğin yurtdışına göre pahalı gözüksede işini düzgün yapan firmalar için yakın marjlarda dönüyor. İşin içine hizmet ve kalite girdiğinde ki bunlarada ben farklı açılardan bakıyorum 300 mbit hat vs diye değil o zaman TR çok daha iyi.