Merhabalar arkadaşlar. Yabancı sitelerde spam hitlere karşı çözüm ararken çok güzel bir makaleye denk geldim. Elimden geldiğince Türkçe'ye çevirmeye çalıştım. Umarım faydalı olur.

Hellscream adlı üyeden alıntı:
Bu başlık, spam hitlere karşı çözüm bulmanız için değil, onları anlamanız için hazırlanmıştır ve Türkçe'ye çevrilmiştir.
Alıntı

Google Analytics'teki Referrer Spam hakkında birçok yanlış bilgi dolaşmakta. Bu sorun aylardır tüm ülkelerden binlerce hesabı etkilemekte. Bu sorunu ele alan birçok makale bulunmakta ancak bunların pek çoğu doğru değil.

Son birkaç aydır insanlara, rehberlerimle analytics heaplarını temizlemede yardım ediyordum ve bazıları çok iyi sonuçlar aldı. Bu kişiler, spam hakkında endişe etmek yerine raporlarını analiz etmeye odaklanan, tavsiyelerimi dinleyen kişilerdi.

Referrer Spam hakkında, bu yazının sonunda atıfta bulunacağım, örneklendirmeler ve kolay takip edilecek izlenecek yolların yer aldığı bir rehbere sahibim.

Burada, bu sorundan muzdarip kişilerin diğer mesajlarından, yorumlarından ve e-postalarından topladığım başlıca yanlışlıkları ve endişeleri ele alacağım.

Yazı İçeriği
  • Referrer Spam, SEO'mu etkiler mi?
  • Ghost Spam siteme zarar verir mi?
  • Tüm spam'i .htaccess dosyasıyla engelleyebilir miyim?
  • Çözüm. Google Analytics'te tüm spami son bir kez nasıl engellerim?

Referrer Spam, SEO'mu Etkiler Mi?

Hayır ve Evet. Spam yüzünden, hemen çıkma oranı yükseğe ya da ortalamaya çıktığında, Oturum süresi düşmektedir, bu arama sıralamalarını etkileyecektir. Ancak bu konuda endişe etmemelisiniz, Google, sıralama faktörü olarak Google Analytics ölçümlerini kullanmamaktadır. Aşağıdaki videoda, Google'ın Webspam takımının lideri Matt Cutts'ın yaptığı açıklama yer almaktadır. Eğer bunu düşünüyorsanız, bunun bir anlamı yoktur çünkü birçok Google Analytics kullanmayan kişi var, herkes kullanmıyor. Bu yüzden Google'ın Analytics ölçümlerini hesaba katması, herkes için adil olmazdı.

Öte yandan, SEO sadece SERP'inizle alakalı değildir, bu ayrıca arama sıralamanızı iyileştirmek için istatistiklerinizin analiziyle de alakalıdır. Bu durumda EVET, bu sizin SEOnuzu etkiler çünkü spamin arkada bıraktığı veri gerçek değildir ve bu kararlarınızda sizi yanıltabilir. Spam'i gördüğünüz anda durdurmanız bu yüzden önemlidir.

Ghost Spam Siteme Zarar Verir Mi?

Hayır, sayfanızla bu tür spam arasında hiçbir etkileşim yoktur. Bazen, ghost spam Google Analytics'te garip sayfalar kullanır ve insanlar sitelerinin bir şekilde hacklendiğini düşünür. Aslında, istatistiklerinizde ghost spam'in bıraktığı tüm veri sahtedir, raporlara spammerlar tarafından enjekte edilmişlerdir.

Bu yüzden korkmayın, bunlar güvenlik riskleri değildir ve hatta sunucu kaynaklarınızı bile kullanmazlar. Fakat bu, spamlerin durdurulmaması gerektiği anlamına gelmez, güvenlik riskleri olmamasına karşın hâlâ önemli bir sorun bulunmaktadır. Eğer spamleri görmezden gelirseniz, verilerinizin kalitesi etkilenecek ve güvenilir raporlarınız olmayacaktır.

Tüm Spam'i .htaccess Dosyasıyla Engelleyebilir Miyim?

Hayır, büyük hayır kullandım çünkü bu yaygın bir hatadır. Ghost Referrer Spam, .htaccess kullanılarak engellenemez. Bu konfigürasyon dosyası sitenize erişime izin verebilir / erişimi engelleyebilir ama daha önce söylediğim gibi tekrarlıyorum, bu ghost spam buna asla erişemez.

Bir örnek ister misiniz? Google Analytics'teki ghost spam oldukça yenidir, genellikle onu .htaccess dosyanıza eklersiniz ve unutursunuz, bu insanların yanlış yönde önerdiği standart çözümdür.

Her ghost spam sadece birkaç gün ortaya çıkar, bu yüzden site sahipleri onu .htaccess dosyasına eklediğinde, spam zaten çoktan kaybolmuştur. Yani bu sadece bir tesadüftür, aslında onu engelleme değildir.

İşte, erişim günlüğü -access log- (sitenize yapılan tüm ziyaretlerin tutulduğu dosya) ve AWStats (bir günlük analizörü) kullanılarak hazırlanan bir örnek. Nisan ayında sitemi vuran hem örümcekler hem de ghostlarla birlikte tüm referral spam'in özetini çıkarttım.

Crawlers: buttons-for-your-website.com|buttons-for-website.com|best-seo-offer.com|best-seo-solution.com
Ghosts: theguardlan.com|hulfingtonpost.com|buy-cheap-online.info| darodar.com| addons.mozilla.org|free-share-buttons.com|www.Get-Free-Traffic-Now.com|googlsucks.com
Bu özeti kullanarak, sadece bu girişleri göstermesi için filtre uyguladım ve gördüğünüz üzere hiç ghost spam kaydı yok, sadece örümcekler.

Çözüm. Google Analytics'te Tüm Spami Son Bir Kez Nasıl Engellerim?

Yaygın tavsiye, her yeni spam ortaya çıktığında ona tek filtre eklemektir, burada sorun yok ve hızlı bir def etme için kullanılabilir ancak etkili değildir ve 3 büyük dezavantajı vardır,

İlki, her hafta 1 ya da 2 yeni referral spam ortaya çıkacaktır, bu yüzden birçok kez filtre eklemekle uğraşcaksınız, bu verimsiz olacak, filtreleriniz tamamen bir karmaşa haline gelecektir. İkincisi, tüm spami tek filtreyle istifleseniz bile, filtreye eklediğiniz anda verilerinizde çoktan kayıtlar eklenmiş olacaktır. Üçüncüsü, ve bu yenidir; bazı spamler aynı anda hem referral hem de direkt ziyaret olarak gözükebilir (nedendir bilmiyorum ama büyük ihtimalle sadece dikkat dağıtmak içindir). Tek filtreleme sadece spamlerin referral kısmını durduracaktır ancak direkt ziyaretler olarak fake hitler almaya devam edeceksiniz.

Aylardır, binlerce kişiye rehberlerim ve kişisel destek aracılığıyla bu sorunda yardım ettim. Benzersiz bir çözüm olmamasına karşın, (şu ana kadar) en iyisi bir Valid Hostname Filter kullanmaktır.

1 filtre ile daha önce anlattığım tüm problemleri atlatacaksınız. İlk çözümün aksine bu, minimum düzeyde uğraş gerektirecektir. İşlemi uyguladığınızda, istatistiklerinizi temizlemektense onlara analiz etmekte olacağınızdan emin olabilirsiniz.

Çözüm yolun burada bulabilirsiniz

Valid Hostname Filter – ÇÖZÜM!
Kaynak: 4 things you must know about Spam in Google Analytics

Zamanım olursa çözüm yolunu da çevirmeye çalışacağım arkadaşlar.