Aslında benimde demek istediğim bu, örneğin ben ukash-paypal bozdurmadan falan ayda 300-400 TL site alım-satım, makale falan 300-400 TL Toplamda 800-1000 TL para kazanıyorum diyelim, bunun vergisini nasıl verebileceğiz ki bankada sorun cıkmasın?
Muhasebeci ve şirket falan gerekiyorsa o zaman bu işler gerçekten sıkıntı haline gelir. Fakat bireysel satışlar için fatura gibi bir sistem çıkarsalar da bizde o yöntem ile her satışta o satışa özel fatura keserek vergisini ödesek ne kadar iyi olurdu. Araştırdığım kadar da böyle bir sistem yok, illa şirketin olacak
bu söylediğiniz olayı bizzat yaşadım önce muhasebecime olzyı anlattım ancak internetten pek anlamadıgı için ne şekilde bir vergilendirme yapılabilecegi konusunda bir bilgi veremedi daha sorna beraber vergi dairesine gittik oradaki müdürle direk konuştum ve aynen söylediklerinizi anlattım oda tam olarak ne alıp satacagımı anlayamadıgı için bilgi veremedi tek söyledikleri ortak nokta şu oldu her halukarda bir şirket kurulması gerektigi yani hangi ortamda ne alıyorsan ne satıyosan sat vergi mükellefi olmak zorundasın bu şirketde olabilir firmada olabilir. senin yapman gereken bir şahıs firması kurmak halk dilinde şahıs şirketi olarak geçer ancak aslında şahıs şirketi deil şahıs firmasıdır bir ünvanı olmaz açması kapaması kolaydır 200 300 TL gibi bir açılış maliyeti vardır tabi sonrasında giderleri olmuyor değil 1 günde açılır 1 günde kapatılır. firmayı açarkende hangi branşta olması gerektigini belirtiyorsun işte elektornik ortamda ürün alım satımı eticaret gibilerinden ama burda önemli olan aracılık sistemi oldugunu komisyon sistemi oldugunu belirtmen olması gerekiyor neden dersen aldıgın ve sattıgın ürünlerin giriş ve çıkış faturaları olmayacagı için hesabına yatan bütün para kar olarak gözükür ve bu para üzerinden vergi ödersin buda senelik toplam alındıgında %18 kdv %20 gelir vergisi vs ilelerle beraber %38 e gelir yani paranın yarısını vergi verirsin. kendini anlatırken şöyle düşünmelisin gitti gidiyor gibi 8 e alıp 10 a satıyorsun 2 lirası komisyon bunu belirtmelisin yoksa 8 e alıp 10 a sattıgını yanlızca söylersen 8 e aldıgının bir ispatı almayacagından 0 a alıp 10 a satmış gözükecek ve 10 tl de 10 tl para kazanmış olacak bununda yarısını vergi olarak vereceksin bunları iyi anlatman gerekiyor. yada hiç uğraşamam dersen aracı firma bulacaksın aracı firmalar şu hizmeti veriyor onların hesaplarını kullanıyorsun onlarda senden düşük komisyon alıyorlar aslına bakarsan buda yasal boşluklardan yararlanılarak kurulmuş firmalar oyüzden onlarında gelecegi yok. sen nasıl çözdün bu işi dersen şu şekilde ben bir bilgisyar firması kurdum ticari maksatlı kullandıgım hesapların herhangi birisine bir para yattıgında teknik servis tamir gibi faturalandırma yapıyorum ama bende giriş faturası bulamazsam zarar ediyorum o yüzden elimden geldigi kadar kira idi benzin idi gider göstererek dengelemeye çalışıyorum aynı zamanda bilgisayar işi de yaptıgım için zaten giriş faturam her zaman oluyor bazen arkadaşlardan bilgisayar alan oluyor mesela fatura almıyorlar benden oı bende stok olarak gözüküyor ilerde hesabıma yatan paranın durumuna göre bilgisayar malzemesi olarakda fatura kesebiliyorum böylece teferruatları aşabiliyorum ama bu sistem sana gelmez sen dedigim gibi ticari maksatlı yapacaksan ve ilerde başım agrımasın diyorsan komisyon üzerine dayalı bir şahıs firması kurmalısın tabi kurtarıyorsa seni.