Boyle bisey yok. Amerikada sehir, eyalet ve federal vergileri ayridir.
Sirketi nerede kurdurklari onemli. Ayrica sanal ofisin aylik sabit ucreti olur. Ayrica amerikadaki bankalarda sabit paraniz yoksa aylik 10-20 dolar hesap isletim ucreti alirlar.
LLC kuruyorlarsa, gelir vergisi vermek zorunda kalirsiniz. Vermezseniz IRS sizi oper. Turk vergicilerine benzemez bunlar. Ayrica amerikada ikamet etmeden vergi verirseniz, yarin bigun green kart kazarnirsaniz, mulakatta bu ne is diye sorarlar, patlar.
TRde urettiginiz ve sattiginiz bir hizmeti amerikan sirketi ustunden yapsaniz bile TRde vergi mukellefisinizdir. Yani hizmetin nerede uretildigi onemli. Birisi sizi sikayet ederse, turk maliyesi cok pis oper. Ayrica amerika ve turkiye arasinda vergi anlasmasi vardir. Yani yasal olarak suc isliyorsunuz.
Boyle bisey yok. Amerikaya 50-200K yatirim yaparsaniz, E vizesi alirsiniz. Oda sadece oturma izni alir. Vatandaslik falan hicbir zaman bu yatirimla alamazsin. Ayrica bu ciro degil, yatirim. Yatiriminda karli olmasi lazim. Sirketinizin sizin ve aileninzin gecimini cikaracak kadar para kazanmasi lazim. Mesela bir sene kriz cikti, yilda 30K para kazandiniz, vize gorevlisi bu sirket sizin masraflarinizi karsilamiyor diyerek sizi sinirdisi edebilir. Hicbir hakkiniz yok bu durumda.
Onun bi naneden haberi yok. Sokacak basini belaya, haberin yok. Amerikada 12 yildan beri yasayan biri olarak soyluyorum bunlari. TRde musterilere yaptiginiz web isleri icin amerikan sirketinden fatura kesseniz bile bu sizi kurtarmaz. Amerikan sirketinin Amerika yada TRde ayrica vergi vermesi lazim. Bunlarin ustune senin gelir vergisi beyaninda bulunman lazim.
Amerikaya $1M yatirim yapip 5-10 tane amerikaliyi ise alirsaniz, green card verirler. Amerikada kurdugun sirket amerikaya yatirim yapmadigi surece (satis degil, yatirim) hicbirsey alamazsiniz.
Sadece C Corporation ile ufak hasarla yirtarsin, ondada TRdekine yakin vergi oderitler, digerleri her zaman sorun cikarir.
Amerikada TR gibi bir saglik sistemi yoktur. Sen acil hasta olsan, bile devlet sana bakmaz. Ozel saglik sigorta parasini odersen, tabiki o sirket senin hastahane masraflarinin bir kismini yada tamamini oder. Aylik $500 civari odemen lazim. Bu emeklilik parasi degil. Sadece saglik icin aylik odemen gereken miktar. Bir kere odemezsen, seni sistemden atarlar. Geri alirlarsa primlerin $500un cok ustunde olur. Hastahanede kaldigin hergun icin $3000 civarinda masraf cikar, bu adamlar bir kismini oder.
Amerikada oturamadigin icin zaten social security parasini senden kimse alamaz. Ben ozel olarak verecegim dersende o is nasil olacak bilmiyorum. Gerci amerikan vatandasi olmadigin surece istersen milyon dolar yatir, devlet sana bir kurus geri vermez. Cunku yukumlulugu yok. Amerikan devletinin diger ulke vatandaslarina karsi en ufak sorumlugu olmaz.
Kurma. Illa amerikadan sirket kuracaksanda, duzgun bir sirket ile kur. Amerikada calisan turk muhasebeciler var. Onlar araciligi ile kurun. Yada legalzoom gibi kurumsal yerler ile calisin. Bu adamlar guven vermiyor. Zaten 300 dolara satin aldiginiz sey information kit.
LLC sirket kuruyorlarsa, Amerikada gelir vergisi vermek zorunda kalirsiniz. Belki amerika-turkiye arasindaki vergi anlasmalarindan dolayi yirtma ihitmaliniz var. Yirtsaniz bile TRde vergi vermek zorunda kalirsiniz.
Ayrica non-resident oldugunuz icin banka hesabi sakat.
Amerikan sirketleri vergi vermemek icin baska ulkelerde sirket acikyorlar. Siz amerikada sirket acmaya calisiyorsunuz. Eger isiniz TRde ise kibrista sirket kurun, daha avantajlidir. Eger vergiden komple kacmak istiyorsaniz, cayman adalari, isle of man, british virgin islands, belize, Seychelles yada Mauritius gibi yerlerde sirket kurmaniz lazim. Amerikadaki vergi olayi sakat. Illa amerikada sirket kuracagim diyorsaniz, kesinlike Amerikadaki turk muhasebeciler ile iletisime gecin.
Amerikada sirket kurmak 2 tane formu doldurmak kadar kolay. Is ondan snra baslar. IRS sizi audit ederse, ve en ufak bir sorun bulursa, ayvayi yersiniz, bankadaki paralariniza el koyar, simdiden soyleyeyim.
Hocam bu bilgilerle beni aydınlattığınız için teşekkür ederim.
Gene bu sistemi deneyeceğim.
Size bir soru sormak istiyorum.
Ben hosting/sunucu işi yapacağım.Sitem İngilizce olacak.Hedef kitlem Amerika ve bazı Avrupa ülkeleri olacak.Tabikide Türk müşterilerimde olacak.Eyalet olarak Deleware'dan alacağım.Orda vergi oranı konusunda %1 ve %9 olarak söylendi.
Sizin bir bilginiz var mıdır acaba ? Deleware'da vergi ile ilgili ? Bilginiz varsa paylaşırsanız çok sevinirim.
Ayrıyetten Amerikaya ödeyeceğim vergi konusunda detaylı olarak bilgilendirirseniz ve tecrübelerinizi paylaşırsanızda çok sevineceğim.
Teşekkürler hocam.
--R10.NET; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 12:12:13 -->-> Daha önceki mesaj 12:07:43 --
Vergi vermemek için Cayman adaları gibi yerleri yazmışssınız.Onlara nasıl başvurabilirim ? O konudada bilgi verirseniz sevinirim.
Benim istediğim kazandığım yarısından fazlasını vergi olarak ödememek.