Madem konu hortlamış. Kendimce bildiklerimi yazayım bari

Bence soru şöyle sorulursa daha doğru olur kanaatindeyim; Forex piyasasını etkileyen faktörler nelerdir?

Diyelim ki USD/GBP paritesinde işlem yapacağız. O halde İngiltere ve ABD'nin ithalat ve ihracat kalemleri tespit edilir. Sonrasında bu verileri iyi analiz etmek gerekir. En önce bunları bilmeli. Açıklanan veriler sürekli takip edilmeli. Bunun için birçok iyi kaynağa internet üzerinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Bununla beraber FED (Amerikan Merkez Bankası) ve BOE (İngiltere Merkez Bankası) açıklamaları sürekli takip edilmeli ve gözlemlenmelidir. Yapılan açıklamalar sonrasında piyasa eğilimleri izlenmeli, irdelenmelidir. Örneğin FED faiz artırımı kararı aldı. Doların seyri ne yönde? Neden böyle oluyor? Sebepleri sonuçları araştırılmalı.

Siyasi olaylar takip edilmeli. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri'nde 1 hafta sonra seçim mi var? Al sana yakından takip edilmesi gereken bir konu daha. Cumhuriyetçi'ler ne yapıyor? Demokrat'lar mı önde? Yahudi Lobisi neler yapıyor vs. vs. Bir sürü çetrefilli mevzunun döndüğü ve USD'yi etkileyebilecek bir çok faktör daha çıktı sana.

Bunlar gibi yazabileceğim daha bir çok sebep/sonuç ilişkisine dayalı maddeler var. Koca bir kitap hatta ansiklopedi çıkar diyebilirim.

Forex piyasasına bilmeden atılmak, günün sonunda %99.9 kaybedeceğin bir işe kalkışmak demektir. Şansın 1 kere tutar para kazanırsın. İkincisinde yine yaver gider baktın güzel bir miktar daha kar elde etmişsin. 3, 4 derken ooo işi kaptım yanılgısına düşmeye başlamışsındır bile. Daha büyük miktarlarda oynamaya başlarsın. Bir de kaldıraçlı sistem neticede. Oranları yükseltirsin. Sonra bir gün bakmışsın marjın bitmiş. Ekranında para yüklemesi yap diyen bir mesaj. MARGIN CALL...

Peki ne yapmalı? Körü körüne demo hesaplarla uğraşmamalı. Demo hesap aç ve piyasa analizi yaparak işlemlerini yap. Uzun bir süre böyle devam et. 1-2 ay değil aylarca belki de daha da uzun süre.

Ayrıca benim size tavsiyem sakın ola ki 100 dolar yatır Forex hesabı açalım diyen firmalara bulaşma. Hele hele mümkün ise Kıbrıs ve Yunanistan merkezli Forex firmaları ve Türkiye'deki hiç bir Forex firması ile çalışma Zaten bu işi ciddi ciddi yapmayı düşünüyorsan yurt dışında gerçekten bu iş konusunda ciddi bir çok firma var. Minimum hesap açma limitleri ortalama 5.000 USD düzeylerinde olan firmalar. Git bunlarla çalış.

Buradan bütün Türk firmaları kötüdür anlamı çıkmasın. Lakin ben henüz Türkiye'de halen daha Forex ile ilgili olması gereken düzeyde denetim yapıldığı konusunda emin değilim.

Herkesin edindiği farklı tecrübeleri vardır. Bunlar tümü ile benim düşüncelerim. Araştırma sektöründe çalışırken tanıştığım Forex piyasasında yaklaşık 3 yıl aktif oyuncu olarak yer aldım. Şu anda ise yaklaşık 1,5 yıldır işlem yapmıyorum. Ama piyasayı vakit buldukça takip etmeye çalışıyorum. Kendi yöntemlerim ile analiz ediyorum, hesaplamalar yapıp grafiklerini izliyorum.

Sabır isteyen, asla heyecanına yenik düşmemen gereken, oldukça hareketli bir piyasa. Öyle uzmanlar görürsün ki adam akşama kadar açıklamalar yapar. Dolar şöyle olacak, Japon yeni buraya kadar çıkacak vs. vs. Lakin adama sorsan, "Senin Forex'te işlem yaptığın hesabın var mı?" diye, enteresan bir şekilde "hayır" yanıtını da alabilirsin. Ben bir kaç defa karşılaştım

Sözün özü cebinde 1.000 TL varsa ve bununla Forex'e gireceğim diyorsan varsın hiç bulaşma paran cebinde kalsın.