1 - Home ofis iş yeri açmak istiyorsunuz ve bir yerde sigortanız bulunmuyor. Öncelikle her ay bağkur pirimi ödemek zorundasınız ve bağkur primi sigortaya göre daha azdır. Şahıs şirketi açacağınız için 280 - 300 Tl arası bir ücret ödeyeceksiniz sadece 1 kereye mahsus. Her ay muhasebeci ücreti ödeyeceksiniz (samsun piyasası ) ortalama 80 -100 Tl arası değişmektedir.
2 - Evin tamamının size ait olmasına gerek yoktur. Açılış için kira sözleşmesi gerekmektedir. Ve evin bir odasını kiraladığınıza dair belge gerekmektedir.
3- Tabi ki evin giderini ofis gideri gibi göstemeyeceğiniz gibi bu home ofis içinde yasal olarak geçerlidir. Fakat aynı şeyi normal ofiste yapanların olduğu gibi home ofistede yapanların olduğunu düşünüyorum ama etik ve legal değildir.
4- Yatak odanada götürebilirsin sorun olmaz yetkililer tarafından
------------------------------------------------------------------------------
Konuyu açan arkadaşın da sorusuna cevap vereyim
Sigortanız olduğu için bağkur pirimi ödemeyeceksiniz ama üstte yazdığım diğer masraflar sizin içinde geçerlidir. ( maliyeden gelen arkadaşlara işten çıktıktan sonra çalışıyorum. ) diye açıklamanı verdiğinde sorun çıkacağını düşünmüyorum .
dipnot : muhasebeci değilim
Yanıtınız için çok teşekkür ederim, bağkur primleri ne kadar biliyormusunuz acaba? Bir de açılış ücreti olarak 300TL verdiğimizden eminmisiniz kime sorsam farklı farklı rakamlar söylüyorlar hatta 3-5bin tl diyenler bile var... Bir de evin odasını kiraladığıma dair olan sözleşmeyi ev sahibiyle mi yapmam lazım yoksa kiracı ile alt sözleşme yapabiliyormuyum? Daha doğrusu bu yurt dışında var sub-lease deniliyor ama türkiyede var mı onu da bilmiyorum...