Ben bir çelişki göremedim.
Demek istediğim; insanlar yaşayıp deneyim ettikleri şeyleri hafızasına kaydeder.
Sonrasında ezberini kullanıp bu deneyimi hafızasınının ilgi bölümünden ayıklayıp uygularlar. Ezberde mantık olmadığı gibi deneyimlerde de mantığımızı kullanmayız.
Mantık; bilgi ve hafızamızın yetmediği durumlarda aradığımız çözüm yoludur.
Dolayısıyla önceden edindiğiniz bir deneyimi günümüze uyarlayarak uygulamak ezberdir.
"Tecrübe dediğimiz şey de aslında ezberdir" demişsin. Halbuli tecrübe, bilinen şeylerin uygulanmasıdır. Ezberde ise uygulamaya gerek yoktur.
Mesela ben internette seo konusunu araştırıp, konu hakkında çeşitli sitelerde ve bloglardaki yazıları okuyarak,
uygulamadan kendi sitelerimde yada forumlarda paylaşabilirim. Bu ezbere dayalı bir bilgi olur.
Arkadaşımız ise belliki araştırmış, öğrenmiş ve uyguladıktan sonra bizimle paylaşmış, bu haliyle tecrübesini paylaşmış olur. Eğer uygulamadan paylaşsaydı ezbere dayalı olurdu. Daha basit birşekilde nasıl anlatırım bilmiyorum.
Sonuç olarak, bizim kavramları nasıl tanımladığımız önemli değil. Her ihtimalde konu sahibi faydalı bir paylaşımda bulunmuştur, kendisini tebirk ediyor, yeni tecrübelerinide
(ezberlerini değil) paylaşmasını bekliyoruz