Burada bazi bilgiler yanlis verilmis 17 senedir Almanyada yasayan birisi olarak bende düsüncelerimi yazmak isterim.Almanyadaki asgari ücretli birisi türkiye parasiyla 5500 tl aliyor diyorsunuz yani almanyada asgari ücret sizin hesabiniza göre 2000 euroya geliyor.Bu bi kere kesinlikle dogru degil bu paraya ulasmak icin en basitinden söyle bir örnek vereyim;
Saat ücretiniz 15 euro ise ayda 160 saat calismaniz halinde yani
15 eurox160 saat calisma =2400 euro brüt yapar eger vergi siralama numaraniz 4 ise kesintilerden sonra elinize ancak 2000 euro gecebilir.
Simdi sunu sölyemek isterim ama malesef asgari ücretle calisan bir kisinin son kanun düzenlemesine göre saat ücreti 8,50 euro simdi;
8,50 euro x 160 saat calisma= 1360 euro vergi siralamasi 4 olan bir kisi kesintilerinden sonra eline gecen para 1090 euro dur.
Evet et konusundan burasi gercekten cok ucuzdur alt tabakada orta tabakada zengin tabakada ne zaman isterse et alip yiyebilir.Lakin birlmediginiz bir sey var oda Almanyada ev kiralari cok pahalidir ben 91 metrekare evde oturuyorum ve ayda tam 700 euro kira ödüyorum