Nükleer santral kurulması mantıklı fakat bizim yaptığımız gibi yapmak hiç mantıklı değil.Santrali kendi teknolojinle,kendi ham maddeni kullanarak yaparsan ekonomik olarak çok büyük avantaj elde edersin.Çünkü ciddi manada bir enerjiyi oldukça ucuza getirmiş olursun.Fakat bizim gibi 25-30 milyar doları basıp santral yaptırmak hiç mantıklı değil.Çünkü sonrasında o santralin işletmesi yine yapan firmaya ait olacak ayrıyetten ham maddeyi onlar karşılayacak.Yani bize elektrik satacaklar.
Sorun enerji üretiminde değil.Sorun o enerji ithal mı değil mi?İthal ise bir anlamı yok mesele yerli olmasında. Doğalgaz ile elektrik üretimine göre bir miktar daha ucuz olacaktır ama bize yansıyacak bir şey yok gibi.
Çoğu ülke bu teknolojiye sahip değil santral kuran 3-4 ülke var sadece. Ben kafamdan kendi teknolojim ile kurayım demen mümkün değil, yarısını kursan bile diğer yarısı için teknoloji almalısın bu şekilde de uyuşmazlıklar olacaktır. Hangi ülke sıfırdan bu teknolojiyi kurmuş dünya devlerini söylemiyorum ama onlarda zaten bu teknolojiyi geliştirirken bedellerini az yada çok ödemişlerdir. Yarın doğalgaz vanaları kapansa ne yapacaksın. Bunu kuruyorsun abi 60 yıl sana kesintisiz 100 de 100 verim ile enerji sağlıyor. Daha öncede söyledim mesele elektriğin ucuz olması değil kesintisiz bir enerji sağlayabilmek.
Nükleer Santrallerin enerjide dışa bağımlı ülkeler için en avantajlı tarafı yakıtın üretim maliyetleri içinde %10 civarında küçük bir payı olduğundan yakıt fiyatlarındaki dalgalanmalardan nükleer elektrik üretim maliyetleri diğer fosil yakıtlı elektrik santralleri gibi etkilenmezler. Yakıt fiyatlarının iki katına çıkması nükleer üretim maliyetlerini %5-10 gibi etkilerken bu maliyet artışları doğal gaz santrallerinde %70-80, kömür santrallerinde %30-40 olmaktadır.
Nükleer Santrallerin Avantajları Nelerdir?
-İşletme maliyetinin küçük bir kısmını yakıtın oluşturuyor olması, enerji kaynakları yönünden fakir ülkelerin dışa bağımlılığını azaltır, paranın ülke içerisinde kalmasını sağlar.
-Özellikle tıpta ve diğer birçok bilim dalında uygulama alanı olan ve gittikçe de daha büyük önem kazanan nükleer teknolojinin öğrenilmesine ve gelişmesine katkıda bulunur.
-Fosil yakıtlar gibi dalgalanan fiyatlara sahip bir girdisi olmadığından ekonomik istikrarı güçlendirir.
-Çok küçük bir alanda çok yüksek elektrik üretir, çevreye zarar vermez ve çevreyi kirletmez.
Kaynak: Anonim