Bu gün derin diş temizliği yani küretaj yaptırdım. Size tecrübelerimi anlatacağım.

Ön dişlerim birbirine çarptığı için 2 hafta öncesinde doktora gittim. Diş eti hastalıkları uzmanı diş röntgeni çekip küretaj yapacağını söyledi. Farklı bir antibiyotik yazdı ve 5 gün kullandım. Bu günde doktora gittik.

Önce sol tarafa altlı üstlü iğne vurdu. Acısı varmı diyenler olabilir ama emin olun fazla acıtmıyor. Bana 2 tane vurdu. Bir müddet bekledim ve tamamen uyuşunca önce diş diplerine kadar inerek oradaki diş taşlarını temizledi. Ben güle oynaya aman ne kadar kolaymış derken bir anda kanca ile dişlerin dibi ve aralarında ki iltihabı çekti aldı. Tabii uyuşuk olduğu için pek anlamıyorsunuz ve ağrımıyor ama dişleriniz benim gibi çok sıkışıksa sanki dişi çekiyor hissi uyanıyor. Bu arada ağzınızın içi kan ile doluyor ve uyuşmasına bağlı olarak neredeyse suyu ağzınıza alıp çalkalayamıyorsunuz. Eğer bazı noktalar uyuşmazsa hekim biraz daha morfin vuruyor.

Yaklaşık operasyon yarım saat sürdü ve en acı veren işlem iğne oldu. Eğer bulantınız olursa yada aşırı derecede korkuyorsanız sedasyon (yanlış söylemiş olabilirim) yaptırabilirsiniz. Bu işlemde bir nevi lokal anestezi. Hastanın bilinci açık ve yanıt veriyor fakat işlem bitince ne olduğunu hatırlamıyor. Bir seferde bitmeyen işlemlerde bu yöntemi kullanarak tedavinin stresinden korunabilirsiniz.

Şimdi yatakta ağzımda peçete akan kanı ve iltihabı siliyorum. Fazla bir ağrım sızım yok ama daha diplerde ki iltihap akıyor olmalı ki 1.5 saat geçmesine rağmen tükrükle beraber akmaya devam ediyor.

Diş taşı temizliğinde iğne olmuyorsunuz ama çok da ağrınız sızınız olmuyor. Bu yöntem diş etinin altına inip oradaki diş taşlarını ve iltihabı da çıkartıyor. Emin olun bu yöntemle diş etlerinde iltihap olanlar daha rahat edecektir.

Soru sormak isteyen arkadaşlara bilgim dahilinde cevap vermeye çalışacağım.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Edit: Bu gün sağ tarafta ki dişleri yaptırmaya gittim. 2 adet iğne vurdu ama tam uyuşmadı. Dün daha rahat olmuştu. Önce yine taşları temizledi. Ardından diplerdeki iltihabı almadan önce bir iğne daha yaptırdım. Düne göre ağrılarım daha da fazla oldu. Ayrıca genelde sağda yediğim için orada ki taşlar daha fazlaymış. Sol tarafa göre daha fazla uğraştı. Saat 14.20 den beri açım halen bir şey yiyemedim. Zaten ağızdan sürekli iltihap akıyor. Sanırım ağrı kesici alacam yatmadan.