Fiyatlar konusu size aldatıcı olacaktır. Arkadaş 1000 TL demiş ama rakamlar öyle değil.
Bu cihazlar DSLR olarak geçer genelde. Giriş seviyesi bir DSLR ile yanında genelde satılan 18-55 mm kit 1000 TL civarından başlar.
Ancak bu ekipman ile makro çekemezsiniz. Makro çekme için ters bağlantı aparatı alıp ( 25 TL civarında ) denemeler yapabilirsiniz elbet ama istediğiniz sonucu vermeyecektir.
Öncelikle Flaş ve Flaşı yumuşatacak yani ışık kaynağını yumuşatacak ekipmanlarını olmalı. Aksi halde iyi sonuç alamayabilirsiniz.
Nikon giriş seviyesi gövdelerde otomatik odaklama bulunmaz. Bu yüzden lensin üzerinde AF bulunan bir lens almaya kalkarsanız aşağı yukarı sadece basit bir lens 600 - 700 TL den başlar.
Ekipman çok önemlidir.
Makro çekmek için alacağınız bir lens ortalama 1500 TL den başlar. Üzerine biraz düşerseniz ortalama bir lens 3000 TL ye kadar çıkıyor (Lens için sadece bu fiyat)
Makro çekimde aslında sensör boyları önemlidir. Makinalarda FF olarak bilinen Full Frame olarak açılımını yapabileceğimiz makineler lensin üzerindeki mm yi 1/1 oranında verir. Yani siz 50mm de çektiğiniz fotoğraf 50mm olarak açıya sahiptir. Ama bendeki gibi ayrıca konuyu açan arkadaştaki gibi bir cihazla çekerseniz genelde 1.5 veya 1.6 sensör boyutuna sahip olduğu için 80mm gibi size bir açı verir. Bu yüzden FF makineler çekimler de çok daha önemli bir yere sahiptir.
Yukarıda yazdığım gibi giriş seviyesi bir DSLR + 18-55 kit lens atıyorum 1.000 TL iken Giriş seviyesi bir FF DSLR sadece cihaz gövdesine 4 bin TL verirsiniz.
Fotoğrafta keskinlik önemlidir. Ayrıca diyafram ve enstantene ayarı yaparken daha fazla alternatif sunması için daha kaliteli lensler kullanmak gerekebilir.
Örneğin 24 -105 F/4 kabaca 2 bin TL iken 24 -105 F/2.8 bir lensi 4-5 bin TL anca alabilirsiniz.
Elbette bu cihazları aldıktan sonra ışık, teknik gibi diğer konulara da oldukça hakim olmanız gerekir.
Piyasada sadece 30-35 bin TL ye satılan lensler bulmak mevcut iken, bazı fotoğrafçılar Hasselblad marka makine ve lens setleri için 80 - 100 bin Euro para verebiliyor.
Örneklerdeki gibi böcekleri sürekli ve orta seviyede çekmek için 2.5 - 3 bin TL civarında harcama yapmanız gerekebilir.
hocam hiç erinmeyip uzun uzun yazmışsınız ama söyledikleriniz kısmen yanlış. Çünkü siz internette okuduklarınızın sentezini paylaşıyorsunuz...
Öncelikle bir konu açın ve bildiklerinizi ve fotoğraflarınızı orada paylaşın.
Fiyatlar konusu size aldatıcı olacaktır. Arkadaş 1000 TL demiş ama rakamlar öyle değil.
Rakamlar öyle.... değil diye birşey yok... Arkadaş makinenin fiyatını sordu ben de cevap verdim... Çünkü makineyi aldığım fiyat o....
Burada web tabanlı yazılım yapıyorum ancak uzun yıllardan beri amatör olarak doğada fotoğraf çekiyorum ve bunun en zoru olan makroyu seçtim. Sevdiğim için... Dediğiniz gibi az dağ tepe gezmedim az sürünmedim yerlerde çünkü gerçekten zor emek istiyor. Fotoğraf yukarıda belirttiğim gibi değer yargısıdır. Kişiden kişiye göre değişir.
Fotoğrafın olduğu her yerde tartışma vardır, sebebini anlamış değilim. Sürekli ben daha iyi biliyorum olayı vardır, bu sebeple fotoğraf ile ilgili tüm forum ve fotoğraf sitelerinden tüm üyeliklerimi sildim, bu işle uğraşanlar gerçekten gereksiz hareketler yapıyorlar... Aslında sebebi, fotoğraf çekmek pahalı bir iştir. Parası olmayanlar kendi imkanları ile en iyiyi yakalıyor parası olanların bir kısmı mpe e65 ile bırak böceği yakaladığı fotoğrafta ışığı bile yakalayamıyor bu tamamen teknik işi...
bir örnek vereyim olmaz dediğiniz örnek:
bu fotoğraf makinenin üzerinde gelen 18-55mm kit lens ile çekildi....
Bilmeyenler için -siz dahil- (ya da eksik bilenler, ezber yapanlar için) örnekler ile açıklayayım:
http://1x.com/photo/24590/all:user:18311
Bu adamın adı
Mikesi
Kullandığı makine:
http://www.sahibinden.com/ilan/alisv...09917330/detay 950 TL
Ekipmanı: Tamron 90mm Macro
http://www.sahibinden.com/ilan/alisv...02694904/detay 850 TL
ve Nikon Close UP 6T
70 TL
Yani bu fiyata da bu fotoğraf elde ediliyormuş !!!
Mikesi'nin portfolyosundan diğer fotoğraflarına bakabilirsiniz....
Özet olarak: Yukarıda da bir arkadaşa yazdım teknik olmadıktan sonra biraz da şans olmadıktan sonra istediğin 10000000000000000 TL lik lens ve makineyi al olmaz hocam...
Saygı ve selamlar...