Herkese selamlar öncelikle,
Pendik 'de bulunan dairemizi yanımızdaki komşumuzu da ikna etik ve ikisini bir müteahhite vermeye karar verildi.
Daha önce evini müteahhite veren var ise şu sorularımı yanıtlayabilir mi acaba ?
1-Müteahhite işi bağlayan kişi komisyon alıyor mu ?
*Şuan belirttiğim yer için 3-5 tane müteahhit teklifte bulundu,alan büyük olduğu için.İçlerinden birisi benim arkadaşımın çalıştığı firma,ben işi onlara verebilmek için elimden geleni yapacağımı söyledim.Bana para vermesi gerekir mi yada ben istemeli miyim ?
2-Yeni bina yapım aşamasındayken mevcut yıkılan dairelerin kiraları müteahhit tarafından ödenir mi veya sadece ev sahiplerinin mi bina bitene kadar kira paraları verilir.
3-273 m2 3 katlı yeri müteahhite verdiğimizde normalde karşılığında kaç daire düşer ?
4-Bizim tapu alanı 273 m2 komşumuzunki 254 m2 , müteahhite verildiğinde bu farkı biz nasıl alacağız ?
Şimdiden teşekkürler .
Öncelikle Müteahhite değil de kendiniz yapmayı araştırın diyerek sorularınıza başlayayım;
- İş kazandıracaksanız elbette komisyon alabilirsiniz bu normaldir, ama bir tarafa 1 aldım diyerek diğer taraftan 5 götürmeyin

yaptığınız iş diğerleri için de karlıysa siz de komisyonunuzu alın tabi.
- Tüm dairelere daire başına göre kira bedeli (en başta anlaşılırsa) verilir. Bu bedel muhite göre değişir Pendik'te ortalama 600-1000 arasıdır (merkez hariç)
- Yere göre ve m2'ye göre belediyenin verdiği emsal değerler vardır. Örneğin 0,80 (sanayilere verilir mesela) emsal varsa 100 m2 ye 80 m2 yer yapabilirsin fakat bu şu demek değil 10 m2 8 kat yapabilirim.
Belediye kat ve yapılabilecek emsal m2'lerini söyler. İnternetten ada parsel pafta numaralarını alarak (yada tapudan) belediyeye gidip imardan bilgi alabilirsiniz (tapunun aslını isteyebilirler)
bu sorunuzda bir ayrım var iki parsel birleştiğinde yoldan ve parselden çekme payları da ortak olur (istanbul'da yan parselden 3 metre ana yoldan (yada ara yoldan) 5 metre. çekilir).
- Tapuda yazan m2 arsa ve tarla olarak ayrımda değişir. Belediyenin imar planına göre bile değişebilir. Bizim tapuda 115 m2 yazıyor fakat ev 90 (kullanım alanı). Tapudan çok bilgi alamayabilirsiniz ama belediye detaylandırır bunu.
Son olarak bir usta bulun ekibini kurdurun siz yaptırın işi. Pendik'te (bildiğim kadarıyla) %50 ile %75 arası veriliyor. Yani 2 dairem varsa adam 4 daire çıkartıyorsa senden para istemiyor evini yeniliyor. Ama seni bilmiyorum ama ben inşaattan anlamam o yüzden ne kullandığını da bilmem. Sermayeniz varsa bir ustaya yaptırın + yapılan daireleri zaten topraktan satarsınız ve sermayeye ek yaparsınız.
Bu arada Pendik'te nerede biz de orada oturuyoruz