Çok teşekkür ederim alakanız için.
Bir sorum daha olacak, acemiliğime vererek cevaplarsanız çok sevinirim.
İnternet firmalarında yer alan ''Sınırsız mail barındırabilen hostingler'' ve SSD, VPS sunucular arasında nasıl bir fark var? Siz kendi kullanımızda hangisini daha sık tercih ediyorsunuz?
Bu firmalardaki sınırsız sözcüğü kişisel kullanım için geçerlidir, örneğin hiçbir firma hostingde başka kullanıcılara mail dağıtmanıza izin vermez, yada günde binlerce mail göndermenize izin vermez, standart bir kullanıcı ne kadar kullanırsa o kadar sınırsızdır.
Örneğin benim firmamda bir saatte maksimum 100 mail gönderilebilir,
Sınırsız hosting hesaplarında normal site dosyaları (resimler, css, birkaç tanıtım videosu vs) durabilir, nitekim 50 gb aşan bloglar host ediyoruz, her konusunda birkaç resim barındırıyor, ancak sınırsız host aldım diye içine film yükleyip izletilmesine izin vermiyoruz.
Sınırsızdan anlamanız gereken herşeyi yapabileceğiniz değildir, elbette herşeyin sınırı vardır, kullanıcılarımız sitelerine bir konu girerken 5 resim eklemeyim alanım dolmasın 2 tane yükleyim diye düşünmesin istiyoruz, ancak yine aynı kullanıcımız film sitesine ekleyeceği hd (örneğin 10 gb lık) video dosyalarınıda hostingimizde barındırmasın istiyoruz.
Aynı şekilde örneğin
hasan@domainim.com diye maili varsa bunla günlük yazışmalarını vs yapsın ancak örneğin 300 bin üyesine bu adresten hergün mail atmasın istiyoruz. Sınırsız mail açabilir, yani
hasan@domainim.com,
ahmet@domainim.com,
mehmet@domainim.com .... gibi onlarca mail açabilir, ancak bu maillerin tamamının limiti bizim koyduğumuz saatlik sınır kadardır. (bizim firmamızda 100)
Bilmem anlatabildim mi mantığı.
SSD sunucuda kullanılan disk teknolojisidir, normal sata diskler anlık yazma hızı 50-60 mb civarı iken ssd disklerde bu 500! mb lerin üzerine çıkar. Bu tarz disk takılı sunucuları imkanınız varsa tercih edin.
VPS - VDS sunucular ise hostingden tamamen bağımsız tam olarak size ait olan bir sunucudur. Firma kullanım şartları ile yasaklamamışsa isterseniz içine film vs yükleyip kullanabilirsiniz, yine firma izin vermişse günde binlerce mail yollayabilirsiniz, yani sunucu tamamen size aittir, fiziksel bir sunucu satın aldığınızda yapabileceğiniz birçok işlemi vps - vds ile yapabilirsiniz.
Ancak unutmayın, vpslerde genellikle yönetim hizmeti sunulmaz, yani satın aldığınızda size bir kullanıcı adı ve şifre verilir, (istemişseniz default ayarlarla kontrol paneli kurulur) ve tüm kurulum ve yönetim işlemini kendiniz yaparsınız, bu tarz bir hizmet almak isterseniz managed hizmet veren yerlerden satın alırsanız yönetim zahmetinden kurtulursunuz.