Amerika artık vize konusunda çok sıkıntı çıkarıyor. Devletlerin tutumundan dolayı. ABD'den Türkiye'ye para gönderim masrafı bile 2-3 katına çıktı şu an. Ben bu vize kıtlığı ve çeşitli işlerdeki harç ücretlerinin artmasını devletler arası problemlere bağlıyorum. Ne kadar doğru, ne kadar yanlıştır bilemem...

"Konuda bir arkadaş Kanada'da 3 yıl çalış, Amerika'ya geç. Tebrikler Amerika vatandaşısınız" demiş. Öyle bi' şey yok malesef Öğrenci vizesi de çok vermiyorlar. Başvuran pek çok kişi tanıyorum ama vermiyor adamlar. Yüzde olarak çok düştü sanırım Türkiye'den buraya gelenlerin oranı...

Öğrenci olarak gelmek istiyorsanız eğer, öncelikle TOEFL'a girmeli ve en azından 80 gibi bir puan almalısınız. TOEFL'da başarı elde edemeyip öğrenci vizesi alan görmedim daha (Yüksek lisans için bu söylediklerim. Ama emin olmamakla birlikte üniversite okumak için de geçerlidir diye düşünüyorum). Ama başarılı bir puan alanlara da çok vermiyorlar. Çünkü Türkiye'de bir üniversiteden mezun olunca ortalamalar genelde 2-2.5 falan oluyor 4 üzerinden. Bu da ABD standartlarının altına. Yüksek lisans için gelecekseniz bir çok üniversite 3'e yakın not istiyor. Ve burada okumak da masraflı bayağı. Burs olanaklarını bilmiyorum. Ama çok başarılı değilseniz burs da bulamazsınız. Çalışma vizesi de pek çıkmıyor. Ülkenin hangi meslek erbablarına ihtiyacı var onu bi araştırmanız lazım. Kendi başınıza tüm işleri halletmeniz de çok kolay olmaz sanırım. En azından danışmanlık şirketlerine gidip biraz para vermeniz gerekecek.

ABD'ye çalışma vizesi ile gelmek, sizin durumunuzdaki biri için çok çok zor sanırım. Kanada'yı hiç bilmiyorum, orayı bi' araştırın bence. Zaten ikisi de aynı yerde, bi' farkı yok Refah olarak orası daha iyi bile olabilir