Bir ara secret diye bir kitap cikti, orda bu zirvalar vardi. Bu tur seylere inananlara acikcasi bende pek saygi duymam. Daha cok hatun goturecegim diye sacmalauyan tipler bunlar.
Nesi komik. Bunu gozlemle anlayabilirsin zaten.
Mesela insanlarda binlerce genetik hastalik var, eger dunya kusursuz olsa idi, ve tanri bunu sallasaydi, bir tane bile hastalik olmazdi. Arada bir meteor gelip carpiyor, dunya uzerinde yasayan canlilarin buyuk kismini olduruyor, hatta bazen neredeyse yasayan canli tulerinin buyuk kismini yok ediyor, bunun icin kusurlu.
Sen dunyayi goz,burun, agiz, vs ile anliuyorsun, bunlarin hepsi eksik, eksik olkmayi gec, bazen yanlis bilgi bile veriyor.
Bak etrafina, senin yasamini devam ettirebilmen icin diger canlilarin olmesi lazim, bunun icin kusurlu.
Inanmayi gec Tanrinin dunyaya karismadigini biliyorum. Cunku karissa bu kadar sacmasapan bi duzen yaratmaz. Asil ben size inanamiyorum, eger Tanri dunyadaki duzene karisiyor ise harbiden beceriksiz. Cunku bu kadar bozuk bi duzen kurmamasi lazim. Mesela ortadogudan cikan dinlerde tanri yahudileri secer, onlari yuceltir, yada muslumanlari secer, onlarin yanindadir vs... Ama gercek hayata baktigimizda boyle bisey olmadigini goruyoruz, Almanlar yahudileri bicti, tanrilari en ufak yardim etmedi. Su anda musluman dunyasina bak, b.ku yemis durumda, en ufak yardim gelmiyor. Bunlari gec insanlr acliktan oluyor. Mesela Tevratta tanri yahudilere acikinca, bildircin falan gonderiyor, su dunyadaki aclara niye gonder miyor? Cunku sallamiyor.
Seninle burnun ucundaki bakteri arasindaki iliski, Tanri ile senin arandada var. O bakteri vega diye bisey yok desede, vega bize yardim et desede, sabahtan aksama kadar senin icin dua etsede, senin ona etkin olmaz. Onu sallamazisin bile. Ayni sey Tanri icinde gecerli, seni niye sallasin? Bir sebep yok.
Seni çok iyi anlayabiliyorum ama senin istediğin gibi bir evren olduğunda bu sadece ''programlanmış insanlarla'' olabilirdi. Böyle bir dünyanında köle düzeninden farkı olmayacağı ortadadır. Bakış açına göre bu durumda kimsenin de ölmemesi gerekir. Siyah ve beyaz nasıl varsa hastalık ve sağlık da bunun için var. Meteor gelip kendiliğinden mi canlıları yok ediyor yoksa ortada ilahi bir güç, senin hesaba katmadığın ''Tanrı'nın bizi sallamamama durumumu mu var?''. Tanrı var diyebiliyorsan o meteorun ne amaçla geldiğini de sorgulaman lazım. Yada hortumların yada diğer doğal afetlerin.
Tam aksine sallamaması için bir sebep yok, daha önce yazmışsın kalbinizle nasıl görebiliyorsunuz diye. Nasıl ki aşk veya çeşitli duygular varsa, kalbin içinde de Allah'a karşı hissettiğin anlatılamayacak bir duygu var. Bunun adı o yüzden '' inanmak ''. Dünya kusurlu değil. Ne yazık ki biz insanlar kusurluyuz.