@karacoder;

Ben kimse ile dalga geçmedim latife yaptım. Kitaplarında bana baba deyin denilmiyor yoksa yanılıyor muyum, Kur'an da bunun şirk olduğu ve ahiret gününde İsa'yı rabbine ortak koşanların hesabının görüleceği yazıyor. İsa peygamber ise kendisinin bir suçunun olmadığını dile getirecekmiş yani şahitlik yapacak.

Dostum senin kafa yapını çözemedim, kitapta yazılanları sorguluyorsun demek ki ekleme değiştirilme yapıldığına inanıyorsun ama eğer doğrusunu bilmediğin şeye mantık yürütürsen ve ahiret günü umduğun gibi karşına çıkmazsa ne olacak. Mantık yürütmen aslında normal ama bunu ilim ve bilgi sahibi olmadan yapamazsın. Tanrıyı sorgulamışsın, neden böyle değilde şöyle yapsın şöylesi daha makul demişsin. Bende pek araştırmadım ancak kendi mantığına göre yorumlarsan kendi dünyanı yaratmaya çalışırsın. Sana göre çelişkiler var, olabilir ama çelişkileri yada sana göre çelişen şeyleri görmek hiç zor değil milyon tane yazabiliriz, ortak noktaları bulmayı denedin mi hiç ne yazıldığını değilde ne istendiğini ne anlatılmaya çalıştığını düşündün mü. Belkide haklı olabilirsin bazı noktalarda pek bir bilgim olmadığı için sana harfi harfine cevap vermem de mümkün değil ancak dediğim gibi umarım sadece çelişkileri bulma yolunda ilerlemiyorsundur.

Mesnevi den biraz alıntı yaptım;

Hz. Peygamber demiştir ki, "Bahar serinliği sizin için bir ganimettir, (örtünüp sakınmayın) ona itibar edin. Zira ağaçlara nasıl faydalı olursa, size de tamamen feyiz bağışlar. Lakin sonbahar serinliğinden sakının. Çünkü bahçelere olan tesiri size de olur."

Bu hadis-i şerifi rivayet edenler sadece zahiri manasında durup bununla kanaat etmişlerdir. Böyleleri dağı görüp içindeki madeni görmeyen gafillerdir.

Mana bakımından sonbahar nefis ve hevestir. Akıl ve can ise cana can katan baharın ta kendisidir.

Senin cüz-i ve acayip bir aklın var. Cihanda kamil akıl sahibini ara! Cüz-i aklın kül ile elbette kül olur. Zira akl-ı kül, alçak nefsin boynuna geçirilen zincir gibidir.

Hadis-i şerifin teville manası, "Hayırlı, temiz nefesler hayat bahşeden ilkbahar gibidir" olur.
--------------------------------

Bak şimdi bir forumda gördüm birisi bu hadisi yazmış bir başkası ne yazmış yorum olarak.

teşekkürler pentar kardeş, bahar ayının allerjik reaksiyonlara yol açtığını biliyordum,yani benim polene karşı allerjim var,fakat bu hadis-i şeriften sonra bahar havasının kıymetini bilmem gerek...