DNSZ adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Sadece PHP kullanılarak masaüstü uygulama yazılamaz ama sadece Ruby ile yazılabilir. PHP bu yüzden yazılım dili olarak geçer. PHP'e program dili diyenleri ilk defa bu başlıkta gördüm.

http://webrazzi.com/2014/12/01/en-co...mlama-dilleri/

Ayrıca resmi analitik de yukardaki linkte. Ruby, bilindik en çok kazandıran dildir. Twitter, FF gibi büyük çaplı projelerde kullanılmış.
Amacım herhangi bir programlama dilinin fanboyluğunu yapmak değil; yanlış olduğunu geç farketsem de Allah'a şükür Assembly'den C#'a, C, C++'tan PHP'ye, D, F#, Java, Pascal, Phyton hepsiyle programlama yapabiliyorum. 12 yıl kadardır sektörün içindeyim ve yeterince tecrübeli olduğumu düşünüyorum. Bu nedenle öncelikle şunda anlaşmamız lazım. Yazılım dili veya program dili diye bir şey yoktur. Programlama dili vardır.

"Yazılım": herhangi bir programlama veya betik diliyle yapılmış, bir veya daha fazla sorunu çözen, belli donanımların üzerinde çalışan ve bunları kullanan, elektronik ortamda saklanabilen veri ve donanımların anlayabileceği komut setleri topluluğudur.

Yazılımcı, Yazılımcılık bunlar direkt olarak kötü ingilizce çevirilerdir. Bir yabancıdan "My profession is softwaring, I am a softwarer" gibi cümleler duymazsınız. Google'da "program dili", "yazılım dili" diye birşey arattırdığınız da bile böyle şeyler bulamazsınız sizi yönlendirir.

PHP dili C/C++ dilleri üzerinden geliştirilmiş server taraflı bir betik dilidir. Ancak mevcut bazı derleyiciler sayesinde, C/C++ tabanlı olduğu için unmanaged (native) koda rahatlıkla dönüştürülebilir. Hatta C/C++ tabanlı demek aslında yanlış olur çünkü bizzat C/C++ dir. Sadece bir sürü işe yarar kütüphanenin ekli olduğunu düşünün ve web uygulamaları konusunda tamamen özelleştiğini unutmayın.

Bunun aksine Ruby de bir programlama dili olmakla beraber, direkt olarak makina kodu oluşturan bir derleyicisi yoktur. Tıpkı JVM üzerinde çalışan Java gibi, Ruby kodları önce byte koda oradan da C++ ile yazılmış kendi Virtual Machine'nine gönderilerek onun üzerinden tüm platformlarda çalıştırılır.

Bunların hiç biri yeni başlayan biri için önemli değil, hele hele bu açılan konuda tartışılacak şeyler değil. Ancak şunu söylemekte yarar var, günümüz imkanlarıyla herşeyi yapmak mümkün, ne ile yaptığınız çok çok önemli değil. Ne ürettiğimiz, ürettiğimiz şeyin kalitesi, geliştirilebilirliği, okunabilirliği ve hızı çok önemli.

Benim tecrübelerime göre yeni başlayan biri hepsine bir parmak atsın. Weble uğraşmak isteniyorsa, PHP, Asp.Net (C#), RoR denemekte fayda var. Mobil platformda kodlayacaksanız Java, Objective C, Xamarin, Swift bakılası şeyler. Elektronikle uğraşacaksanız C, C++, Assembly'den biri şart. Windows uygulaması yapacaksanız C#, VB.NET araştırın. PC oyunu yapacaksanız C++, yazdığım program her yerde çalışsın yeter diyorsanız Java gibi.

Hepsini kurcalamak iyi fikir ama, birinde uzmanlaşmak çok daha iyi bir fikir.

Vesselam.