Namazla mutlu olan var mı bilmiyorum çoğu kişi önermiş. Bunu gerçekten sorumluluk olarak gören kişilerde yapması gereken bir şeyi yapmamış olmanın verdiği suçluluk duygusunu bastırmak için namaz işe yarayabilir. Kıldığın zaman görevi ifa etmiş olmanın huzurunu yaşarsın. Ancak namazı bir vazife olarak görmeyen biri için böyle psikolojik bir baskı olmadığından, namaz kılmanın mutluluk üzerinde bir etkisi olacağına ihtimal vermem. Aksini iddia edenler bir önceki söylediğim grupta yer aldıklarından, kılmadıklarında duydukları suçluluk hissini gidermiş olduklarının farkında değillerdir.

Mutluluk nedir bilmiyorsun demiş biri...Mutluluk bilinen değil hissedilen birşey zaten. Eğer illa ki bir tanım yapacak olursak rahatsız edici tüm etkenlerden uzak olma durumu diyebiliriz. Endişeler, korkular (Bir kız tarafından reddedilme, işini kaybetme, sınavdan kötü not alma, atanamama (özellikle öğretmenler), iş bulamama, hata yaptıysan açığa çıkması vs vs vs). Bunların hiçbiri seni rahatsız etmiyorsa, tek başına yapacak birşeye sahip olmama, amaçsız olma, yalnız olma gibi etkenler de rahatsızlık verebilir. Mutluluk yolda olmaktır, yürümektir, hedefe varmak değil. Çünkü yolda olanın hedefi vardır, hedefe ulaşan bir an rahatlar, tadını çıkarır ama yeni bir hedefe ihtiyacı vardır artık. Kendine bir hedef bul ve onu gerçekleştirmeye çalış. Zaten böyle çalışırken mutsuz olacak zaman bulamazsın. İşsüz güçsüz adamdır mutsuz olan...Boş vakti çok olan adamdır. Zaman öldüren adamdır. Ama işsiz güçsüz derken, sevdiğin, keyif aldığın bir işi yapman da önemli. Yine de hiçbir iş yapmamaktan sevmediğin bir işi yapmak iyidir.

Effff...

Sana anlatıyorum da... Sanki ben çok mutluyum .