Sorunun kaynağını biliyorum arkadaşlar. Nedeni çok basit aslında. TBM'nin düşük olma nedeni biziz, yani hepimiz. Şöyle ki; her web sitesinin çakması hatta çakmaları yapılmış bi dolu. Her yazıyı/makaleyi/görseli onlarca sitede bulabilirsiniz. Hatta bu tür kopya işlemleri için buralarda sürekli bot hazırlayıp satıyorlar. Pek çoğumuz yeni bir şey üretmek yerine, birilerinin ürettiklerini kopyalıyoruz. Öyle bir reklam yerleşimi yapıyor ki bazı siteler, reklama istesen de istemesen de tıklıyosun. Bu tıklama reklamverene olumlu yansımıyor, o da tık başına daha düşük ücretlerle reklam veriyor. Atıyorum adam 100 tl kazanacağı bir iş için 5 tl reklam veriyor, ama verdiği reklam parası reklamla alakası olmayan, ilgi duymayan, yanlışlıkla tıklamış kişiler nedeniyle boşa gidiyor. Geri dönüşü olmayan reklama tekrar reklam vermiyor tabii hiç kimse. Verirse de tık başına 0,05 kuruş veriyor. Birinci neden bu, doğrudan site yönetimleri ile alakalı. Buradan tek tek herkesi suçlamıyorum elbette, ama büyük oranda böyle bu.
İkinci neden ise, Türkiyede internet reklamcılığı gelişmediği için, insanlar farklı reklam yöntemlerini kullanıyorlar. Ülkemizde yayıncı çok, reklamveren az. Bu da daha düşük ücretlerle reklam verilmesine neden oluyor. Aslında tüm bunların nedeni de birinci paragrafta anlatmaya çalıştığım durum.