Hocam bende sizin gibi bir süre araştırdım. Kesinlikle şunu söyleyebilirim ki "KOSGEB HİKAYE - DÜMEN " Geri Ödemesiz Parada Kursa gideceksin sonra bir proje ortaya koyacaksın. Projen kabul görecek , İşyerini açacaksın , bütün masrafları cebinden yapacaksın sonra kosgeb sana yaptığın masrafın %70'ini geri ödeyecek. Bu %70 en fazla 30.000 TL olabilecek ve 3 ayda mı ödenecek 6 ayda mı belli değil. Benim cebimde işyerimi açacak 40-50 bin lira param olsa zaten gelip devletten para istemem. Böyle bir mantıksızlık olamaz. Kısaca diyorlar ki "para parayı çeker eğer paran var birşeyler yapıyorsan bizde üzerine biraz para verip destekleriz. Eğer paran yok ise fikirlerinin projelerinin yapacaklarının hiç bir önemi yok"
Geri ödemeli kredi de ayrı bir dert. İşyerini açacaksın üzerinden belli bir süre geçecek. Durumunu inceleyecekler eğer işin güzelse kar ediyorsan parayı verecekler.
Ben direk ithalat - ihracat yapmak için gittim. Ayrıca geri ödemesiz para içinde değil normal geri ödemeli destek kredisi için gittim. Türkiye'de imalat yapmayacaksan birşeyler üretmeyeceksen kosgebden destek alamazsın dedi ilgili kişi.
Ya bu kurum Türkiye'de 60-70 bin lira ile üretim yapılamayacağının farkında değil yada insanlarla dalga geçiyorlar. Mis gibi projem vardı. Türkiye'de henüz olmayan müthiş pazar yapabilecek bir elektronik ürün ithalatını yapacaktık. Öyle internette vs. girişimciye destek bilmem ne haberlerini görünce aldanıp gittik. Sonuç hüsran.
Siz yinede bir şansınızı deneyin fakat benim tavsiyem çok fazla ümitlenmeyin.