Merhaba arkadaşlar.

Bir müşterim Türkiye'nin önde gelen 14 farklı e-ticaret sitesini düzenli olarak tarayıp ürünleri çekerek excele yazdıracak ve düzenli olarak önceden çekilen ürünleri de değişiklik var mı diye kontrol edecek bir bot istedi. Yapıp yapamayacağımı görmek için sitelerden biri için botun demosunu pyhtonla yazdım, sorunsuz da çalışıyor. Yalnız henüz işi kabul etmedim. Aklıma şöyle bir soru takıldı. Bu iş yasal mı? Öyle 2-3 dandik siteden değil direk Türkiye'nin en büyük sitelerinden çekecek ürünleri.

Test için yazdığım sitede 246 bin küsür ürün buldu. Yaklaşık 8 saat sürüyor bütün siteyi çekmesi. Karşı tarafın sunucusuna 7/24 bağlanıp her 8 saatte 246 bin sayfa isteği göndereceği için sunucuya yük bindirebilir. Birde 14 siteye birden bu şekilde bağlanıp 7/24 istek gönderecek.

İşin ücreti baya dolgun onun için hayır demek istemiyorum. 2 avukata sordum; mantıken yasal ama şikayette bulunurlarsa yönetmeliklerde bununla ilgili bir şey olmadığı için hakimin insafına kalır iş, en iyisi polisin siber suçlar birimine sor dediler. Bugün siber suçları da arayıp tam olarak programın ne yapacağı ve nasıl yapacağını açıkladım ve yasal olup olmadığını sordum. Benimle konuşan kişi ne kadar bilgiliydi bilmiyorum, şöyle bir cevap verdi. "Bilemiyorum, ilk defa böyle bir şey için soru geldi. Yani yönetmelikte böyle bir şey yok ve mantıken yaptığınız, halka açık bilgileri aldığınız için suç değil ama sunucuya ne kadar yük bindirir onu iyi hesap etmeniz gerekiyor, çektiğiniz veri ile ilgili bir sorun olacağını sanmıyorum ama sunucuya bindirdiğiniz yük için savcılığa saldırı adı altında suç duyurusunda bulunabilirler belki, O zaman da yine yönetmelikte bununla ilgili bir şey olmadığı için hakimin görüşüne kalırsınız. Ama hapis yada para cezası olacağını da sanmam öyle bir şey olsa bile. Faliyeti durdurmanızı isteyebilirler belki. Yinede en iyisi siz önce veri çekeceğiniz siteler ile görüşüp izin isteyin." dedi.

Şimdi mail atsak yada arasak hiç bir site böyle bir şeye izin vermez diye düşünüyorum. Ama ücretinden dolayı işide geri çevirmek istemiyorum. 14 tane büyük firma olunca işin içinde ciddi sonuçlarda doğurur mu diye korkmuyor değilim.

Daha önceden büyük bir araç teknik servisi için sahibinden.com dan araç bilgilerini çekecek ve güncelleyecek bir bot yazmıştık. Yalnız sahibinden.com botlara karşı önlem almış ve aynı IP den belli bir sürede fazla istek geliyorsa o IP yi banlıyordu. Bunun için bot her 20 sayfada bir ara vererek ve normalden baya yavaş olarak çalışıyordu. Doğal olarak sunucuya da anlık olarak fark edilir bir yük bindirmiyordu. Ama şuanki işte böyle bir güvenlik önlemi alınmadığı için hızlı olacak işlemler.

Başınıza bu tarz bir olay geldiyse yada bilginiz varsa, paylaşırsanız çok sevinirim.