merhaba hocam marka tescil konusunda sanırım bilginiz var ondan dolayı size bir soru sormak istedim. Şimdi hocam diyelim ki xxxhaber.com ve xxxhaber.net domaninleri 5-7 yıldır alınmış ama hiç bir zaman aktif edılmemış. Bende xxxhaber marka kapsamında örnek 35.sınıf tescil edip xxxhaber.com.tr alırsam.Daha sonra bu xxxhaber.com veya xxxhaber.net benim tescil ettirdiğim 35.sınıf kapsamında yayın yaparsa yayını durdurma hakkım var mı? bir arkadaşla konustum marka öncelığı kapsamında dava açarsa tescil ettiğin markayı bile senden alabilir dıyor bu konuda bilginize ıhtıyacım var tskler hcm
Marka konusu Türkiye'de yanlış biliniyor. Ticari Marka domain değildir. İlk gelen alır ilkesi geçerli değildir. Markanın yaratıcılık değeri ve marka gücü önemlidir.
Türkiye'de marka işlemleri hala kanun hükmünde kararname ile yürüyor.
Ama mantık şu. Devlet güçlü markayı güçsüz markaya karşı korur.
Yani sen xxxhaber.com alıp büyük bir reklam bütçesi ile çok okunan çok bilinen bir haber sitesi haline getirirsen diğer sitelerin tescil ettirdiğin sınıfta ticari faaliyet göstermesini durdurabilirsin.
Adamların xxxxhaber domainini senden önce almaları herhangi bir ticari markaya sahip oldukları anlamına gelmez. O ticari marka ile ticari faaliyete ilk başlayan ve bilinen marka olan kimse devlet o markayı korur.
Ama burada diğer bir etken ise markanın yaratıcı ve ayırtedici gücü. Yani sen sonhaber.com ozelhaber.com gibi yapılan işi tanımlayan genel terimler içeren ve yaratıcılık özelliği olmayan bir marka alırsan bu marka zaten tescil edilmez. Edilse bile yarın bir gün marka ihlali diye mahkemede koruyamazsın.